PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » CONDAMNAȚI LA MOARTE – VIDEO

CONDAMNAȚI LA MOARTE – VIDEO

de admin
11 vizualizări

Incidenta cazurilor de cancer in Romania este cea mai mica din Europa, lucru care teoretic ar trebui sa ne bucure, insa lucrurile nu sunt nici pe departe bune pentru tara nostra. Potrivit Colegiului Medicilor din Romania din cauza sistemului care s-a concentrat pe tratamentul bolilor acute si urgentelor si mai putin pe bolile cronice, sute de romani isi pierd anual viata in lupta cu aceasta boala si claseaza Romania in frunte clasamentului european.
Cancerul este cea de-a doua cauza de mortalitate in tarile Uniunii Europene, dupa bolile sistemului circulator. In toata Uniunea Europeana, ratele de mortalitate prin cancer sunt mult mai mari pentru barbati decat pentru femei. In unele tari, rata de mortalitate prin cancer in randul barbatilor este de aproape doua ori mai mare decat in randul femeilor.
Conform statisticilor, pe fondul unor probleme de organizare a sitemului sanitar, Romania, are cea mai mare mortalitatea din Europa in timp ce incidenta bolii oncologice este cea mai mica
„Avem un sistem sanitar fragmentat. Descentralizarea s-a concentrat pe bolile acute şi urgenţe. Fiecare bolnav cronic are câte unul sau două episoade acute sau de urgenţă în cinci ani. Am pus la punct sistemul de urgenţă, ceea ce este foarte bine, pentru că stabilizăm bolnavul, dar ce facem apoi cu pacientul cronic?”, a spus Vasile Astărăstoae presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Sistemul sanitar traieste intr-un adevarat paradix avand cea mai mica incidenta a cancerului, si in acelasi timp si cea mai mare mortalitate prin acelasi diagnostic. Lucru ingrijorator, care ar trebui sa dea de inteles executivului ca sistemul de depistare precoce nu functioneaza asa cum trebuie. Mortalitatea prin cancer de col este de trei ori mai mare decat in Europa, iar cea de cancer de san este mai mare de 3,5 ori.
In prezent , la nivel national, bolile cronice sunt in centrul atentiei, fiind o problema de sanatate publica, iar incidenta lor ia amploare cu fiecare zi. De asemenea bolile cronice pun stapanire pe vietile oamenilor care locuiesc in regiunile sarace si care au un statut socio-economic scazut. Romanii care au aceste boli au nevoie de o terapie continua si de o echipa multidisciplinara, de informatii si sustinere pentru autoingrijire, monitorizare sistematica si evaluare individualizata in raport cu severitatea clinica.
Din nefericire in tara noastra resursele din sistemul de Sanatate sunt distribuite inechitabil ceea ce creeaza si dezechilibre in tratarea pacientilor.
Integrarea ingrijirilor medicale si serviciilor sociale pentru a imbunatatirea starii de sanatate a bolnavilor cronici si realizarea unor dispensare-santinela care sa furnizeze date care pot fundamenta politicile nationale destinate pacientilor cronici sunt doar o parte dintre solutiile care ar urma sa imbunatateasca starea de sanatate a romanilor.

Ilona Rotaru

https://www.youtube.com/watch?v=0MKT7Qh8CvY

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe