Litoralul romanesc are avantaje pe care nu le pune aproape deloc in valoare. In timp ce concureneta de la sud, Bulgaria, Grecia si Turcia par sa fi aflat secretul succesului, litoralul autohton nu da semne sa se reabiliteze. Strategiile de business adoptate de vecini si sansele de revenire ale litoralului romanesc printr-o promovare eficienta combinata cu investitii substantiale, sunt evaluate in fiecare an, odata cu actualizarea comparatiei dintre litoralul de peste granite si cel romanesc.
Daca pana la Revolutie putem spune ca turismul romanesc era in competitie stransa cu cel bulgaresc, situatia s-a schimbat radical in ultima perioada, iar avansul luat de bulgari pare greu de recuperat. Litoralul bulgaresc este vizitat in fiecare an de aproximativ doua milioane de turisti, dintre care o proportie covarsitoare, respectiv 70%, sunt straini. In comparatie, pe litoralul din Romania vin mai putin de 1,2 milioane de turisti, dintre care strainii reprezinta circa 30.000. Problema? Lipsa unor strategii prin care turistii sa se simta ca intr-o adevarata vacanta.
Desi minivacanta de 1 mai a trimis un numar mare de turisti pe plajele de la Marea Neagra, operatorii din turism se tem ca pachetele pentru litoralul romanesc nu vor mai avea o mae cautare in aceasta vara.
Un alt dezavantaj deja cunoscut si de care se tem si operatorii din turism este acela ca plajele autohtone sunt adesea murdare, fie ca este vorba de gunoiul lasat de turisti pe tarm la sfarsitul zilei sau de algele ingramadite de valuri pe nisip, pe care nu le curata nimeni. Vanzatorii ambulanti de namol, porumb fiert, scoici sau suvenire, care perturba linistea celor veniti sa se relaxeze sunt si eu de nelipsit.
Un alt lucru pe care il reclama agentiile de turism este tariful prea mare aplicat de hotelieri.
Spre exemplu un sejur de sapte nopti pentru doua persoane, cu cazare la un hotel de cinci stele, cu mic dejun inclus, costa peste 1.900 de euro in statiunea Mamaia.
Ilona Rotaru
Ciprian Rusa
http://youtu.be/idk5VfX-zFY