In Romania sute de copii care sufera de boli psihice dintre cele mai grave sunt privati de medicamente. Absenta unui singur cuvant din lege care ar fi trebuit sa inlesneasaca accesul la tratament face astazi ca pariintii sa scoata din buzunare luna de luna sume mari de bani pentru a cumpara medicatia celor mici.
Pana anul trecut medicul care se ocupa de tratamentul copiilor cu probleme psihice era cunoscut sub numele de pedopsihiatru, denumire care, in urma unui ordin emis de Ministerul Sanatatii si Casa de asigurari de Sanatate, a fost eliminata din textul legii. Lucru care a dus la o criza in randul medicilor si al pacientilor. In asemenea conditii sute de copii care ar trebui sa fie tratati de acesti medici nu pot primi medicamente gratuite pentru ca legea interzice altor specialisti sa elibereze retete.
Lucrurile stau cu atat mai rau cu cat copiii care primesc rtratament medicamentos sunt cei aflati in stare grava, iar orice intarziere poate avea urmari nefaste pe termen lung. Mai mult lista de medicamente pe care trebuie sa o cumpere parintii este prea mare pentru puterile lor.
Ordinul prin care s-a creat atata confuzie, a aparut anul trecut, in luna august,insa efectele s-au facut simtite abia acum, cand Curtea de Conturi a imputat medicilor pedopsihiatri retetele, iar acestia au constatat ca nu mai pot elibera altele deoarece Casa de Asigurari nu le mai da voie. La presiunea medicilor si a parintilor, oficialii din Ministerul Sanatatii si-au recunoscut greseala.
Ministerul Sanatatii trebuie acum sa dea o noua lege care sa stabileasca faptul ca si medicii din specialitatea psihiatrie pediatrica pot prescrie aceste medicamente astfel incat copii sa nu ramana fara tratament.
In Romania statisticile sunt ingrijoratoare in ceea priveste copii cu tulburari psihice, specialistii observand o crestere a numarului de copii cu astfel de probleme.
Ilona Rotaru/Raducu Rădoi