Când se cantă imnul pe stadion, romanii se arată a fi extrem de patrioţi. În alte situaţii însă uită de strămoşi sau de simbolurile naţionale. De Ziua Imnului Naţional putini şi-au amintit şi poate doar atunci când au văzut defilarea trupelor militare. În societatea contemporană foarte mulţi dintre români abia dacă ştiu cum se numeşte imnul naţional. Despre cel care i-a scris versurile sau despre intonarea acestora nici nu poate fi vorba.
Deşi imnul de stat a răsunat în centrul municipiului Târgovişte, în cadrul ceremoniei militare, unii dintre târgovişteni habar nu aveau că în data de 29 iulie este sărbătorită Ziua Imnului Naţional al României.
Cei mai înţelepţi dintre târgovişteni nu se sfiesc să intoneze imnul de stat, arătând că sunt mândri de originea lor.
Nici autorităţile judeţene şi municipale nu prea ştiu versurile scrise de Andrei Mureşanu. Deşi la ceremonia militară au fost invitaţi să intoneze împreună Deşteaptă-te române!, aleşii dâmboviţeni au spus pas.
Pe 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste „Deşteaptă-te, române!”. La originea Imnului Naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Muresanu. Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Războiul de independentă (1877 – 1878), Primul şi Al Doilea Război Mondial. Mai ales în timpul crizei, după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţă cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor, acest imn a fost cântat în mod spontan de toţi şi emis pe toate staţiile radio. Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluției anticomuniste, imnul s-a înălțat pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. În fiecare an, Ziua Imnului Naţional este marcat prin ceremonii militare, finalizate prin defilarea trupelor.