PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DÂMBOVIŢA: ÎNGRIJIRE PENTRU CORP ŞI SUFLET

DÂMBOVIŢA: ÎNGRIJIRE PENTRU CORP ŞI SUFLET

de Andrei Oprescu
31 vizualizări

Spitalul Judetţan de Urgenţă din Târgovişte are un nou compartiment destinat exclusiv îngrijirii pacienţilor cronici, în cazul cărora tratamentul medicamentos nu mai este eficient. Bolnavii incurabili primesc aici îngrijiri de specialitate pentru corp şi suflet, iar atmosfera din saloane, dar şi de pe holurile secţiei nu seamană deloc cu cea obişnuită din spitale, ci pare mai degrabă o imagine de acasă.

De la primul pas în Secţia de Paliaţie bolnavii, dar şi aparţinătorii acestora, sunt întâmpinaţi cu zâmbete şi muzică relaxantă, într-un peisaj familial, plin de culoare şi de speranţă. Ideea realizării unui compartiment de îngrijiri paliative la Spitalul Judeţean din Târgovişte a apărut în urmă cu un an, iar acum s-a concretizat. De la 1 august, medicii şi asistentele şi-au început activitatea de îngrijire specială a pacienţilor incurabili. Încă din primele zile, în saloane au fost internaţi şapte pacienţi, al căror status de performanţă este mult scăzut.

Aici pacienţii beneficiază de îngrijiri de specialitate, acordate de doi medici de specialitate, 11 asistenţi, 8 infirmiere, un asistent social, un psiholog şi un cleric, de orice confesiune religioasă. Deşi compartimentul are o capacitate de doar 15 locuri, are toate dotările necesare şi absolut fireşti în spitalele europene, pentru ca bolnavii cronici să poată fi îngrijiţi cât mai bine, în raport cu afecţiunile grave pe care le au.

Pacienţii se bucură de fiecare moment petrecut în acest compartiment, unde au uitat de imaginea rece a spitalelor în care şi-au petrecut ultimii ani. Aici nu mai resimt la fel de puternic nici suferinţa provocată de boală.

Ideea de îngrijiri paliative în spitalele din ţara noastră a apărut în Braşov, iar în prezent doar spitalele universitare au amenajat astfel de secţii. Spitalul de Urgenţă din Târgovişte este prima instituţie medicală judeţeană care a reuşit să pună în practică conceptul de paliaţie.

Îngrijirile paliative primite de pacienţi în cadrul spitalului sunt decontate de CAS, iar perioada optimă de îngrijire în acest compariment este de 19 zile pentru fiecare pacient. Pe viitor, se ia în calcul şi o echipă de paliaţie pentru îngrijiri la domiciliu.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe