PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DÂMBOVIȚENII SE VOR MARI APICULTORI – VIDEO

DÂMBOVIȚENII SE VOR MARI APICULTORI – VIDEO

de admin
11 vizualizări

Investitie care se amortizeaza rapid si timp liber pentru alte activitati sunt criteriile care ii fac pe cei mai multi damboviteni sa intre in afacerea cu albine. Potrivit Camerei Agricole Dambovita si anul acesta cursurile de calificare pentru apicultori raman cele mai solicitate. Chiar daca anul 2014 pare sa fie un an mai greu si pentru acest domeniu, numarul mare al celor care doresc sa se apuce de o astfel de afacere creste de la o zi la alta.
Un curs de calificare, o investite de aproximativ 6.000 de lei si ceva timp liber sunt conditiile de pornire in meseria de apicultor. Avantajul clar este, spun persoanele care activeaza de mai mult timp in bransa, ca apicultura nu este o meserie exclusiva, putandu-se desfasura in paralel cu alte activitati. In plus, investitia initiala se amortizeaza fara mari eforturi in maximum doi ani. O familie de albine poate produce 20-30 kilograme de miere pe an, iar un kilogram de miere se vinde intr-un an bun chiar si cu cateva zeci de lei.
In plus, apicultorii mai pot beneficia si de banii europeni oferiti pentru diverse proiecte printre care si cele privind instalarea tinerilor fermieri. Cei care acceseaza diferite proiecte finantate de la Uniunea Europeana pot obtine sume cuprinse intre 14.000 si 24.000 de euro. Pentru ca avantajele sunt tentante pentru foarte multe persoane, s-a ajuns ca numarul apicultorilor sa creasca de la un an la altul, dublandu-se in ultimii ani si ajungand acum la aproape 40.000.
Pentru a deveni apicultor este esential sa nu suferi de alergie la intepatura de albine, pentru ca nimeni nu scapa neintepat, spun apicultorii. Daca aceasta conditie este indeplinita, cel dornic sa inceapa activitatea de apicultor trebuie sa faca un curs de calificare si sa-si cumpere cele necesare. Un curs de apicultura organizat de Camerele Agricola Judeteana, in urma caruia se obtine un atestat profesional, ofera informatii utile celor care nu au nici un fel de cunostinte in domeniu.
In Romania exista in jur de 1,3 milioane familii de albine, iar potentialul de dezvoltare este sa se ajunga la 1,7 milioane familii. Efectivul de albine din Romania plaseaza tara noastra pe locul 7 la nivel de Uniune Europeana dupa tari precum Spania, Franta, Grecia Italia sau Polonia. Specialistii spun ca cei care se apuca de aceasta meserie trebuie sa aiba rabdare la inceput pentru ca un an sau doi este perioada de proba, abia apoi pot culege roadele muncii si banii mult doriti.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe