PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DASCĂLII AMENINȚĂ CU BOICOTAREA ANULUI ȘCOLAR – VIDEO

DASCĂLII AMENINȚĂ CU BOICOTAREA ANULUI ȘCOLAR – VIDEO

de Andrei Oprescu
17 vizualizări

Noul an scolar ar putea sa inceapa cu proteste ale dascalilor. Pentru ca nu vor sa mai vina la catedra pe salarii umilitoare si nici in unitati de invatamant in care nu s-au mai facut investitii de ani de zile, cadrele didactice se revolta. Sindicalistii din invatamant au trimis lista lor lunga de revendicari Guvernului si ameninta ca la inceputul anului scolar vor iesi in strada, daca nemultumirile lor nu isi vor gasi nici de aceasta data rezolvarea.

Subfinantarea cronica a educatiei, salariile umilitoare pentru cadrele didactice, politizarea sistemului de invatamant, programele scolare invechite, acestea sunt principalele revendicari ale sindicatelor din invatamant. Spun ca au asteptat rabdatori, ca noua guvernare sa le rezolve macar o parte din nemultumiri. Acest lucru nu s-a intamplat insa, iar dascalii au ajuns la capatul rabdarii. In acest an, educatiei i-a fost alocat in loc de 6% din PIB, numai 2,5%. Dambovitenii sunt nevoiti sa vina la catedra pe aceleasi lefuri umilitoare. Ei sunt platiti cu numai 2 euro pe ora, clasandu-se pe ultimul loc in Uniunea Europeana. Un dascal din Luxemburg, de exemplu, primeste 95 de euro pe ora. In aceste conditii, scolile raman fara dascali, avertizeaza sindicalistii! Tinerii nu mai sunt atrasi de aceasta profesie, tocmai din cauza salariilor foarte mici. Un debutant, desi are studii superioare, nu primeste mai mult de 750 de lei pe luna. In acelasi timp, un dascal cu o vechime de 40 de ani si cu gradul didactic intai, abia ajunge la 2100 de lei.

Sindicalistii cer ca politicul sa nu se mai amestece in sistemul de invatamant. Cea mai buna dovada o reprezinta faptul ca din anul 2008, nu au mai fost organizate examene pentru ocuparea posturilor de directori in unitatile de invatamant, acestia fiind desemnati pe criterii politice. Sindicalistii din invatamant arata cu degetul si spre universitati, care nu mai organizeaza examene de admitere, candidatii fiind primiti in functie de nota de la bacalaureat. In acest mod, presiunea pe examenul maturitatii este prea mare si in fiecare an se inregistreaza ilegalitati, sustin acestia.

Pana in toamna, cand va incepe noul an scolar, dascalii le dau termen guvernantilor sa le rezolve revendicarile. In caz contrar sunt hotarati sa nu mai intre in clase si sa organizeze proteste de strada.

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe