PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DECLIN DEMOGRAFIC (SI) IN DAMBOVITA – VIDEO

DECLIN DEMOGRAFIC (SI) IN DAMBOVITA – VIDEO

de Andrei Oprescu
159 vizualizări

Situatie alarmanta! Dambovita se confrunta cu un declin demografic. Daca nu se vor gasi solutii pentru rezolvarea crizei demografice, se poate ajunge si la un declin al sistemului public de pensii sau de sanatate. Se va pune intrebarea: cine mai contribuie la stat? In conditiile in care numarul dambovitenilor care beneficiaza de bani de la stat, cum sunt pensionarii, creste de la un an la altul, iar al celor care ar putea contribui la buget scade simtitor. Raportul intre populatia tanara, in varsta de munca si cea de 65 si de ani si peste, s-a adancit puternic in ultimii ani. Daca in 1992, la o suta de damboviteni adulti erau 17 varstnici, acum raportul este de 100 la 23. S-a ajuns la acest declin demografic, spun statisticienii, si din cauza migratiei externe. In ultimii ani, multi damboviteni care au varsta de munca au plecat peste hotare.

Procesul de imbatranire a populatiei a inceput dupa 1990. Vin pe lume tot mai putini copii, in timp ce multi dambovitenii tineri, in varsta de munca, pleaca peste granite. In aceste conditii, raportul intre populatia tanara si cea varstnica se adanceste de la un an la altul. Astfel, daca in 1992, in Dambovita, la o suta de persoane adulte erau 17 cu varsta de 65 de ani si peste, zece ani mai tarziu, raportul s-a adancit la 21 varstnici. In anul 2011, potrivit rezultatelor recensamantului populatiei si al locuintelor, s-a ajuns ca la 100 de persoane cu varsta de munca sa fie 23 de varstnici.

Daca declinul demografic va continua, numarul dambovitenilor va continua sa scada drastic. Consecinte negative vor fi si asupra bugetului public, sistemului de pensii, sanatate si educatie, intrucat raportul dintre cei care beneficiaza de bani de la stat si cei care ar putea contribui la bugetul public se adanceste de la un an la altul.

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe