PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DEMENȚA DIN PAHARUL CU ALCOOL

DEMENȚA DIN PAHARUL CU ALCOOL

de Andrei Oprescu
28 vizualizări

Mare grija la consumul de alcool in aceste zile de sarbatoare si nu numai! Specialistii atrag atentia asupra afectiunilor generate de consumul regulat si excesiv de alcool. Nu vorbim doar despre alcoolemie, care este o boala care pune mari probleme in societatea contemporana, ci de multiple afectiuni si chiar de dementa. Mai mmulte detalii despre efectele nocive ale alcoolului, mai putin cunoscute, are colega mea Mihaela Ciobanoiu.

Consumul exagerat de alcool poate provoca daune considerabile la nivelul creierului, chiar si in cazul persoanelor care nu au ajuns sa fie intoxicate sau sa dezvolte, in mod evident, o dependenta. Acum, analiza imagistica a creierului a demonstrat ca abuzul de alcool, pe termen lung, poate schimba structura creierului: scade numarul de celule gri din zonele responsabile de invatare, memorie, luare a deciziilor si comportamentul social si distruge fibrele albe, care realizeaza conexiunea dintre cele două emisfere cerebrale. Abuzul de alcool pe termen lung, de asemenea, schimba modul in care creierul reglementeaza emotiile si anxietatea si perturba sistemele de somn, generand astfel efecte  distructive asupra organismului. Membrii Institutului National de Abuz de Alcool si Alcoolism din SUA afirma că probabilitatea de a avea probleme grave de sanatate creste la barbatii care consuma mai mult de 14 pahare pe saptamana sau 4 intr-o zi. Iar femeile care sunt mai susceptibile de a avea probleme grave de sanatate sunt cele care consuma mai mult de 7 bauturi alcoolice intr-o saptamana sau 3 intr-o zi. Intre timp, unele studii arata ca persoanele care consumă alcool moderat (o bautura pe zi pentru femei si 2 pentru bărbati) au un risc mai mic de boli cardiovasculare, depresie si unele probleme cognitive decat cei care nu beau deloc. Dar riscurile efectelor nocive cresc brusc la oamenii care consuma o cantitate mai mare de alcool. Am mentionat mai devreme despre dementa si specialistii atrag atentia asupra consumului regulat al unei cantitati semnificative de alcool, care reprezinta un factor important de risc pentru dezvoltarea dementei de toate tipurile, dar in special a celei precoce, informeaza AFP. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 47 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de dementa, dintre acestea 60-70% fiind afectate de Alzheimer. Dementa precoce este o forma de dementa care se manifesta inainte de varsta de 65 de ani. La nivel mondial, peste 1,1 milioane de persoane au fost diagnosticate cu un tip de dementa in perioada 2008 – 2013. In aceeaşi perioada, aproximativ 945.000 de persoane au fost diagnosticate cu tulburari asociate consumului de alcool.

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe