Acasa StiriDAMBOVITA DEPRIND TAINELE OLARITULUI

DEPRIND TAINELE OLARITULUI

Autor: Oprescu Andrei
0 comentarii 109 vizualizari 2 minute timp estimat

Meseria este bratara de aur! Spuneau bunicii nostri si aceasta zicala se pastreaza pana in ziua de astazi, insa acum nu mai are deloc aceeasi insemnatate. Daca in trecut cei care detineau tainele olaritului, tesutului la razboi, caramidarii dar si potcovarii erau apreciati si mestesugurile lor puse la loc de cinste, in zilele noastre acestea sunt incet incet date uitarii. in localitatea Dragaesti-Pamanteni din judetul Dambovita, renumita altadata pentru olarit si pentru caramida arsa, cativa copii incearca sa deprinda tainele vechilor mestesuguri indrumati de ultimul mester olar din zona.

Altadata satul Dragaesti-Pamenteni era renumit, aici facandu-si aparitia pentru prima data pe meleagurile dambovitene roata olarului, iar solul argilos permitea prelucrarea vaselor de pamant. Pentru a nu se pierde definitiv olaritul, la scoala din sat, o profesoara a venit cu ideea de a-i invita pe acesti mesteri sa tina cursuri pentru elevi.

Pentru a veni in sprijinul tinerilor care au ales sa participe la cursul de olarit, directorul scolii a adus din propria colectie mai multe vase, oale, strachini si ulcioare pe care cursantii sa le poata lua drept model. Folosind o roata de olarit moderna si nu ca cea de altadata, copiii de la scoala din Manesti au incercat sa realizeze primele lor vase din pamant, indrumati de ultimul mester olar din sat, nea Ioan.

Batranul isi aminteste ca pregatea materialul cu cateva zile inainte. Pamantul trebuia sa nu aiba cocoloasa. Dupa ce prindeau forma, oalele erau puse la uscat.Copiii se arata chiar entuziasmati de mestesug si spun ca vor incerca sa il duca mai departe. Ba chiar cu acest proiect au castigat si un concurs la nivel national.

Nea Ion nu mai spera insa ca mestesugul va fi pastrat si va mai dainui peste ani. Altadata apreciat si raspandit, olaritul este pe cale de disparitie in prezent. Putini mai sunt dispusi astazi sa lucreze cu mainile in pamant si apa si sa framante ore in sir pentru un obiect. Acum, mestesugurile de aici legate de pamant ar putea ramane doar amintire, asta pentru ca oricat de mare ar fi dorinta, batranii satului au incetat sa mai modeleze pamantul, iar tinerii raman fara dascali care sa ii invete aceasta arta.

ECHIPA: CATALINA SANDU/RADUCU RADOI

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies