Din nou apă cu fecale la Pucioasa! În urmă cu câteva săptămâni, nivelul parametrilor bacteriologici din apa brută a fost depăşit, analizele arătând un nivel ridicat de streptococi fecali în apa din lacul de acumulare. Compania de Apă şi Direcţia de Sănătate Publică au fost anunţate de către reprezentanţii administraţiei bazinale Buzău-Ialomiţa, însă situaţia a fost ţinută secretă de către cele doua instituţii dâmboviţene.
Analizele apei brute din barajul de la Pucioasa nu au avut rezultate prea bune în luna septembrie. Nivelul de bacterii provenite din fecale a depăşit valorile optime.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române spun că sursa de poluare nu trebuie să fie neapărat deversată direct în râul Ialomiţa, ci este posibil ca materile fecale să fi fost spălate de pe albia râului prin ploile din ultima perioadă şi implicit prin creşterea debitului apei curgătoare. Compania de Apă şi Direcţia de Sănătate Publică susţin că apa de la robinetele loclanicilor este potabilă, trecând înainte prin staţia de tratare.
Pare a se repeta situatia de la începutul anului 2016, când puciosenii şi contribuabilii din alte patru localităţi limitrofe au stat fără apă aproximativ două luni, aceasta fiind infestată cu Clostridium şi materii fecale. Acum bacteria Clostridium nu a mai fost găsită în cantităţi mari în lacul de acumulare, însă e clar că în staţia de tratare ajunge apă cu fecale. În tot acest timp, în loc să găsească soluţii concrete, Compania de Apă şi apele Române pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta.
Activitatea de monitorizare a apei din staţia de tratare s-a dublat încă din luna septembrie, de când problema a fost depistată, dar ţinută secretă. Reprezentanţii furnizorului de apă potabilă în zona de Nord a judeţului Dâmboviţa spun că localnicii nu trebuie să se îngrijoreze, întrucât apa este tratată înainte de ajunge la robinete.