PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DIN NOU, LA MILA VREMII – VIDEO

DIN NOU, LA MILA VREMII – VIDEO

de admin
5 vizualizări

Ploile abundente din aceasta perioada au stricat planurile agricultorilor, dar si recoltele.Mii de hectare de livezi si culturi agricole din judetul Dambovita au fost atacate de daunatori de sezon, din cauza umiditatii excesive. Specialistii spune ca in ciuda pierderilor suferite de agricultori, marele pericol nu este pierderea cantitatii recoltelor ci a calitatii acestora. In cazul in care se duce calitatea se vor pierde si banii.
Se pare ca precipitatiile din aceasta primavara dar si tratamentele aplicate incorect plantelor au afectat grav, din punct de vedere fitosanitar, culturile agricole din judet.
Pentru a salva o parte din culturii, specialistii au emise buletine de avertizare atat consiliilor locale, cat si producatorilor agricol, carora li s-au recomandat produse cu rol preventiv si eradicativ, insa, din cauza vremii nefavorabile, aceste tratamente nu au putut fi aplicate. Singura metoda prin care s-ar fi putut evita aceasta situatie era aplicarea tratamentului cu avionul, dar costurile unei astfel de interventii ar fi fost prea mari.
Probleme s-au inregistrat si in legumiculura. In zona de sud a judetului, acolo unde se cultiva cartofi, au fost atacuri fulminante de mana a cartofului si de melci.
Nici regele ogoarelor nu se prezinta prea bine. Prumbul a fost atacat de daunatori in asa fel incat, potrivit specialistilor, mare parte a culturilor vor fi intoarese.
Si in pomicultura sunt probleme cu atacurile de daunatori, chiar daca pomicultorii au aplicat, de la inceputul anului, mai multe tratamente.
Desi pana la aceasta ora, unii pomicultori au ajuns si la al saptelea tratament, si implicit au investit sume enorme, starea fitosanitara tot nu este buna.
Cu toate astea, chiar daca risca sa piarda mare parte din fructe, producatorii ar trebui sa execute tratamentele cu mare atentie si cu masura. Specialistii avertizeaza ca tratamentele excesive pot pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

http://youtu.be/Myg446MFO9Y

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe