PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » DUMINICA MIRONOSIȚELOR – VIDEO

DUMINICA MIRONOSIȚELOR – VIDEO

de admin
22 vizualizări

Obicei unic la Baleni Sarbi, de Duminica Mironositelor. La miezul nopții, vaduvele satului se strang in cimitir in jurul unui foc, canta si se roaga pana dimineata, cand aud primul cocos cantand. Traditia, pastrata de sute de ani, spune ca dupa cantarea primului cocos din sat, femeile trebuie sa aprinda lumanari la toate mormintele si sa le tamaie. La final, mironositele se strang in fata bisericii, unde canta si dau de pomana, in amintirea mortilor.
În localitatea dâmboviţeană Băleni Sîrbi, de sute de ani se păstrează un obicei unic în România care reunește la biserică femeile din sat. Aici preotul face slujba închinată celor trecuți în neființă.
Imediat după miezul nopții se aprinde un foc mare în cimitir și femeile văduve se așează în jurul lui și înalță cântece de slavă lui Dumnezeu.
Tradiția spune că după cântarea primului cocoș din sat, femeile trebuie să aprindă lumânări la toate mormintele și să le tămâie.
La final, femeile se strâng în fața bisericii unde cântă și dau de pomană bucate alese în amintirea morților lor.

Cătălina Sandu /Mihai Eremia
Răducu Rădoi

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe