Munca executorilor judecătoreşti va fi îngreunată din cauza modificării dispoziţiilor din Codul de procedură civilă referitoare la executarea silită. De acum înainte competenţa de înaintare a cererii de executare silită va reveni instanţei judecătoreşti care va efectua un control judecătoresc înainte de declanşarea procedurii de executare silită.
Guvernul României a adoptat o ordonanţă prin care modifică dispoziţiile din Codul de Procedură Civilă în ceea ce priveşte executarea silită. Instanţa judecătoarească va decide începerea procedurii de executare silită, însă executorii judecătoreşti sunt de părere că munca le va fi îngreunată din cauza termenelor lungi pentru rezolvarea unei probleme în instanţă.
În trecut s-a luat măsura ca încuviinţarea executării silite să fie dată de către executorii judecătoreşti ţinând cont că la un moment dat judecătoria sectorului 5 Bucureşti, avea pe rolul instanţei de judecată spre soluţionare 60 000 de cauze. La o analiza a Consiliului Superior al Magistraturii s-a ajuns la concluzia ca poate fi dată de executorii judecătoreşti.
Aşadar, ordonaţa nu va fi îmbrăţisată cu drag de către Uniunea executorilor judecătoreşti din România însă, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial, înaintarea cererii de executare silită va reveni instanţei judecătoreşti.