PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » FERMIERII FĂRĂ ASIGURARE, LA MÂNA VREMII – VIDEO

FERMIERII FĂRĂ ASIGURARE, LA MÂNA VREMII – VIDEO

de admin
4 vizualizări

Dambovitenii nu se prea se inghesuie sa isi asigure culturile agricole. Doar marii fermierii sunt interesati de o astfel de polita. Se pare ca principalul motiv ar fi societatile care efectiv refuza solicitarile de asigurare ale celor cu suprafete de pana intr-un hectar de cultura. Cu toate ca pana la aceasta data doar un singur fermier a depus cererea de solicitare a ajutorului de stat, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura asteapta ca pana la data de 31 mai 2014 inclusiv si alti fermieri sa se prezinte si sa ceara ajutorul de stat pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare pentru culturile infiintate in toamna anului 2013 si pentru care s-a platit contravaloarea acestora.
Ploile abundente din aceasta perioada au stricat planurile agricultorilor, dar si recoltele. O parte din productiile de cereale sunt compromise, la fel cum si culturile de rapita. Potrivit specialistilor din agricultura la cereale aproximativ 10% din terenul agricol a fost compromis, in timp ce la legume, unde vorbim de solarii pana in 5%, afectate grav din cauza grindinei. Acest scenariu pare tot mai posibil, avand in vedere ca previziunile ANM nu sunt deloc imbucuratoare. Cu toate astea, fermierii nu par speriati de vremea extrema si nu dau naval sa isi asigure terenurile. Chiar daca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a inceput sa primeasaca cererile de solicitarea ale ajutorului de stat pentru politele de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare, fermierii nu prea trec paragul institutiei.
Conform H.G. nr. 756/2010 ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare beneficiarilor si reprezinta o cota procentuala din costul primelor de asigurare platite de catre producatorii agricoli.
Pentru a beneficia de ajutorul de stat cererea de solicitare se completeaza si se depune la Centrul Judetean al A.P.I.A. pe raza caruia este situata exploatatia agricola pentru care se solicita ajutorul de stat – plata primelor de asigurare sau unde a fost depusa cererea unica de plata pe suprafata. Beneficiarii care, prin inscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au incasat sume de la bugetul de stat in mod necuvenit nu mai beneficiaza de ajutor pentru o perioada de trei ani. Totodata, sumele reprezentand ajutor necuvenit se recupereaza de la beneficiarii ajutorului de stat.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe