“FII INTELIGENT, NU VIOLENT!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BUFTEA, ILFOV

În ultimii ani se încearcă tot mai mult integrarea copiilor instituţionalizaţi în societate prin sport. Apartenenţa la un grup, munca de echipa şi socializarea sunt esenţiale în dezvoltarea micuţilor abandonaţi de părinţi, iar spiritul competitiv îi ajută să îşi depăşească limitele şi să prindă mai multă încredere în sine. Un astfel de eveniment sportiv, la care au participat ca spectatori, dar şi ca învăţăcei copiii din orfelinate s-a desfăşurat în week-end în Buftea. La competiţia de sambo a participat şi Ionuţ, multiplul campion naţional, din comuna dâmboviţeană Brezoaiele, pe care oamenii cu suflet îl ajută să-şi urmeze visul.

La Cupa Oraşului Buftea, competiţie de sambo aflată la prima ediţie, au participat şi copiii din centrele de plasament Periş şi Voluntari. Pentru ei organizatorii au făcut posibilă desfăşurarea evenimentului, pentru a-i atrage către sport.

Vedeta competiţiei a fost multiplul campion naţional, Ionuţ Firanţa, puştiul din Brezoaiele, pentru care sensei şi profesoara de chimie din şcoala în care învaţă s-au transformat în mamă şi tată pentru băiatul de 9 ani. A fost părăsit de mamă şi trăieşte cu tatăl său, care nu are posibilităţi financiare să îl susţină în educaţie şi sport. În ciuda tuturor problemelor, Ionuţ a demonstrat încă o dată că performanţa poate fi atinsă cu multă muncă şi ambiţieşi a câştigat şi competiţia din Buftea.

În ciuda forţei pe care o arată în competiţii, Ionuţ a înţeles că este doar un sport şi nu practică niciodată schemele învăţate cu colegii săi de la şcoală. Acesta este şi obiectivul evenimentului sportiv: să îi înveţe pe copiii instituţionalizaţi că violenţa nu le aduce nimic bun, iar forţa poate fi folosită pentru construirea unei cariere de succes ca sportiv. Ionuţ îşi doreşte să ajungă un nume mare în artele marţiale pentru a-şi putea scoate tatăl din sărăcie şi pentru a-şi ajuta sora hipoacuzică să audă şi este cel mai bun exemplu de izbândă pentru alţi copii care cresc fără părinţi.

La finalul competiţiei, copiii instituţionalizaţi au fost iniţiaţi în tainele artelor marţiale, tip sambo. Senseii, împreună cu micii sportivi, le-au arătat mişcările de bază în speranţa că vor fi atraşi de acest sport şi că pot devenii viitorii campioni, care vor reprezenta România la cele mai mari competiţii.

BRD: RO66BRDE160SV39861261600 (GIGEL FIRANŢĂ)

0723 561 618 (PROF. OANA HREHOREŞEN)

Comenteaza

comentarii

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Cele mai citite

Utile

Recomandarile redactiei

Ultimele stiri

TROFEUL „CRIZANTEMA DE AUR” A AJUNS ÎN BOTOȘANI

Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu au fost gazdele ediției cu numărul 53 a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur”. Într-o atmosferă de poveste, la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, concurenții au pășit pe scena și au susținut recitaluri de excepție.Spre deosebire de alți ani, când