Gerul năprasnic de noaptea trecută a prelungit vacanţa copiilor. În satul dâmboviţean Cârlăneşti, unde preşcolarii învaţă într-un container metalic, educatoarea a făcut cursuri doar cu doi copii, care locuiesc mai aproape. Microbuzul şcolar nu a urcat până în satul din inima pădurii, iar părinţii au preferat să-i ţină pe prichindei acasă.
După câţiva kilometri de mers prin pădure, ajungem în satul Cârlăneşti, din comuna Vârfuri. Pare a fi un cătun pustiu. Locuitorii, puţini câţi au rămas, s-au ascuns de ger. La fel şi copiii, care nu au ieşit la săniuş. Nu au mers nici la şcoală, întrucât microbuzul şcolar nu a ajuns la ei în această dimineaţă, când mercurul din termometre a coborât sub 15 grade Celsius. Containerul, transformat în grădiniţă pare şi el părăsit, dar din interior de aude vocea educatoarei, care a venit negreşit la cursuri.
Astăzi la grădiniţa din container, i-am găsit doar pe verişorii George şi Ana Maria. Ambii sunt bucuroşi că doamna le acordă doar lor atenţie, în lipsa colegilor.
Containerul metalic este încălzit cu un calorifer electric şi un radiator. Copiii spun că în interior este cald, iar ei se încălzesc şi prin joacă. Părinţii din zonă s-au resemnat cu ideea că prichindeii studiază într-un container şi sunt mulţumiţi că măcar aşa cei mici au unde să înveţe.
Părinţii au preferat să ţină copiii acasă, decât să meargă kilometri întregi pe jos, prin zăpadă, mai ales că drumul s-a rupt în vară şi aşa a rămas.
Nici educatoarea nu este din sat, vine de la aproximativ 20 de kilometri distanţă. Depinde şi ea de microbuzul şcolar. Luni de dimineaţă a mers pe jos din Vârfuri până în Cârlăneşti. Spune că nu o sperie nici drumul lung şi anevoios, nici faptul că predă într-un container. Vrea doar să îi îndrume pe prichindei şi să îi atragă să înveţe.
Primarul comunei Vârfuri şi totodată şoferul maşinii de transport şcolari nu a reuşit să ajungă în Cârlăneşti nici la deszăpezire. Supărat nevoie-mare la vederea jurnaliştilor, edilul a început să ţipe că este obosit pentru că a stat pe străzi toată noaptea.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar sunt optimişti că după trecerea gerului situaţia va reveni la normal, însă nu consideră containerul metalic cea mai bună soluţie pentru preşcolari.
În judeţul Dâmboviţa două unităţi de învăţământ au solicitat întreruperea cursurilor. La şcoala din Ocniţa centrala geotermală nu face faţă gerului, iar Colegiul Economic Ion Ghica a anunţat faptul că sunt mulţi navetişti care nu pot ajunge la ore. La Răzvad, 42 de copii sunt scutiţi de cursuri pentru că ar trebui să vină de la Gorgota, iar transportul acestoraeste considerat periculos în condiţii de iarnă.