Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică al Poliției Române, au destructurat o grupare infracțională organizată, specializată în cămătărie, șantaj, înșelăciuni, proxenetism și organizarea ilegală de jocuri de noroc./ 21 de persoane au fost conduse la audieri, dintre care 16 au fost reținute și față de 3 a fost dispusă măsura controlului judiciar.
La data de 4 octombrie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, au efectuat 30 de percheziţii domiciliare în municipiul Giurgiu şi una în judeţul Ilfov, la membrii unei grupări infracţionale organizate.
Din cercetări a reieșit că, în perioada anilor 2012-2017, membrii grupării ar fi acordat diverse sume de bani cu titlu de camătă, percepând dobânzi cuprinse între 10%-15% lunar, persoanele care se îndatorau în acest mod fiind nevoite să lase drept gaj locuințele sau autoturismele deținute.
În cazul persoanelor vătămate care nu puteau restitui dobânzile impuse se recurgea la amenințări și chiar corecții fizice în vederea înapoierii sumelor de bani datorate.
O parte a grupării ar fi acționat pe teritoriul unor state din Spațiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar și în Marea Britanie, în vederea obținerii de profituri infracționale, în urma facilitării practicării prostituției de către tinere racolate în special de pe raza județului Giurgiu.
Unii dintre membrii grupării s-ar fi căsătorit cu tinerele, profitând de naivitatea lor, și ar fi obținut sume consistente de bani în urma serviciilor sexuale prestate contra cost de acestea, venituri ilicite pe care le-ar fi investit ulterior în achiziționarea de autoturisme, imobile sau accesorii de lux.
O altă modalitate de obținere a veniturilor infracționale o reprezenta organizarea în mod ilegal de jocuri de noroc de tip poker sau barbut.
Astfel, unii dintre membrii grupării ar fi înșelat alți participanți de bună credință, cu ocazia desfășurării acestor jocuri neautorizate, prin diverse metode tehnice de natură a modifica rezultatul jocului.
În urma perchezițiilor, au fost identificate 3 pachete de cărți folosite pentru trucarea jocurilor de poker și au fost indisponibilizați 160.050 de euro, 83.190 de lei și 2.450 de lire sterline.
De asemenea au fost indisponibilizate 13 autoturisme, 9 laptopuri, 34 de telefoane mobile, 15 ceasuri de valoare, 5 tablete, 6 suporturi de memorie, 2 pistoale cu bile, 2 săbii, 3 cuțite, 1 baton telescopic, o bâtă și 1 spray paralizant.
Totodată la locuințele suspecților au fost identificate un plic și un borcan ce conținea o substanță vegetală, un grind de mărunțit substanța vegetală, un plic ce conținea un praf alb și o pastilă de ecstasy.
Cu aceeași ocazie, a fost identificată la una dintre locuințele percheziționate o minoră, victimă a traficului de minori, căreia i-a fost acordată asistență și consiliere psihologică cu sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
21 de persoane bănuite în cauză au fost aduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri, pentru 16 dintre acestea dispunându-se măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 h, iar pentru alte 3, măsura controlului judiciar.
La acțiune au participat polițiști din cadrul B.C.C.O. București, S.C.C.O. Giurgiu și S.C.C.O. Ilfov și a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Batalionului Special de Intervenție al Jandarmeriei.