PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » HEPATITA C, FARĂ ȘANSĂ – VIDEO

HEPATITA C, FARĂ ȘANSĂ – VIDEO

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

Sanatatea demareaza o campanie de depistare a hepatitei C. In lunile urmatoare, peste 30.000 de romani se vor prezenta la medic pentru a fi testati. Minsiterul Sanatatii au luat aceasta decizie dupa ce studiile au demonstrat ca 300.000 de romani ar putea fi infectati cu virusul care conduce la ciroze si cancer hepatic. La medici se vor prezentat, cu prioritate, toti cei care au fost supusi unor operatii, au facut transfuzii de sange inainte si imediat dupa Revolutie, momente la care nu existau teste pentru a putea depista virusul hepatic. 

In perioada urmatoare, romanii care vor ajunge la doctor vor completa un chestionar si, in functie de gradul de risc, vor fi chemati la analize. Doar 35.000 de oameni intra in acest program de depistare a hepatitei C. Toti care au primit transfuzii de sange inainte de 1990, toate persoanele care au avut interventii stomatologice majore, indiferent de varsta lor, cei care au avut interventii chirurgicale inainte de 90-91, cei care sunt pe dializa, cei care au tatuaje sau piercinguri vor fi testati.

Banii pentru aceste tratamente vor exista si vor fi prevazuti si in viitoarele bugete, inclusiv in 2015, promit autoritatile. Pentru ca medicina a avansat acum este nevoie doar de o picatura de sange pusa intr-un aparat special, pentru ca medicii sa aiba in 10 minute rezultatul care arata daca o persoana este infectata . Hepatita C este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate din Romania. Suntem pe locul doi in Europa si pe locul patru in lume la decesele provocate de aceasta boala, iar medicii se asteapta, in anii urmatori, la o explozie de ciroze si cancere in randul celor infectati. Desi hepatita C se poate vindeca in proportie de 100%, cei mai multi bolnavi ajung foarte tarziu la medic. Cei mai multi dintre cei care sunt infectati cu virusul hepatitei C nu au simptome si foarte putini ajung sa fie diagnosticati deoarece semnele bolii, oboseala, dureri de stomac, iritatii pe piele, pot fi puse si pe seama altor tipuri de afectiuni. Dupa ultimele calcule avem la acest moment 650.000 de oameni infectati cu virsul C. Dintre acestia, aproape o patrime sunt intr-un stadiu avansat de boala.Cele mai afectate sunt persoanele intre 40 si 70 de ani, iar zonele cu cea mai mare prevalenta a cazurilor de hepatita C sunt Moldova, Muntenia si Dobrogea. De asemenea, incidenta bolii este ceva mai ridicata in cazul femeilor, din cauza avorturilor efectuate in conditii nesigure, inainte de `89. 

Ilona Rotaru

Eduard Găiseanu 

https://www.youtube.com/watch?v=oBsQW1uh2pM

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe