PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » HRANĂ PENTRU SUTE DE SĂRMANI – VIDEO

HRANĂ PENTRU SUTE DE SĂRMANI – VIDEO

de Andrei Oprescu
9 vizualizări

Dambovita se afla pe locul noua pe tara, intr-un clasament al sarmanilor care se hranesc de la cantina de ajutor social. Asta in conditiile in care functioneaza un singur astfel de serviciu in tot judetul. In Targoviste, aproape 650 de sarmani primesc hrana de la Cantina de Ajutor Social. Lor li se adauga 60 de targovisteni, care se afla in centre sociale. Pentru multi dintre ei, de hrana primita aici depinde supravietuirea. Familii intregi traiesc din mancarea oferita de autoritati.

Acest baiat a venit sa ia mancare de la Cantina de Ajutor Social din Targoviste, ca in fiecare zi. Primeste trei portii, pentru ca imparte hrana cu parintii lui si cu cinci frati. Locuieste in cartierul Romlux si desi are 12 ani, stie de acum cat de grea poate fi viata. Este obisnuit cu munca, pentru ca saracia i-a furat demult visul de a fi copil. Parintii lui bat toata ziua orasul dupa pet-uri. Le aduna din tomberoane si apoi le vand la centrul de reciclare. Nu au de unde sa hraneasca sase guri. De mancarea primita de la cantina depinde supravietuirea lor. Baiatul viseaza ca o sa ajunga primar. A reusit sa termine patru clase, pentru ca a fost inclus intr-un program special. Acum spera ca din toamna, sa poata invata din nou.

Cu sacosa plina de hrana, acest baiat isi continua grabit drumul. Trebuie sa mearga pe jos pana in cartierul Romlux, cu bagajul greu, dar este invatat cu munca. In plus, fratiorii lui abia il asteapta sa ajunga acasa, cu mancarea. Si nu este singurul caz de acest fel. Un alt sarman, o alta poveste.

Aceasta femeie din Targoviste povesteste ca isi creste singura cei patru copii, iar al cincilea urmeaza sa vina pe lume. Pentru ca nu a mai suportat bataile sotului, si-a luat micutii si s-a mutat la parinti. Isi duce insa traiul pe de o zi pe alta. Este mandra ca a reusit pana acum sa isi tina copiii la scoala. Spune ca ea nu a avut posibilitatea sa invete si isi doreste un viitor mai bun pentru copiii ei. Este multumita ca macar are ce sa le puna pe masa, in fiecare zi: hrana primita de la Cantina de Ajutor Social.

Intr-un clasament pe tara, judetul Dambovita ocupa locul noua din punct de vedere al sarmanilor hraniti de autoritati. Numai in Targoviste insa functioneaza o cantina de ajutor social. Aproape 650 de persoane primesc hrana de aici. Cei mai multi, 470, vin zilnic pentru masa de pranz si cina. Alti 175 au parte de un pachet cu alimente, o data pe saptamana. Bucataresele cantinei gatesc si pentru 60 de targovisteni, aflati in centre sociale. Anul acesta, numarul asistatilor a crescut, cu 10%. A fost marita si alocatia de hrana, de la 6 la 7 lei si 50 de bani.

Cei mai multi dintre sarmanii care trec pragul cantinei iau mancarea la pachet. Asta pentru ca o impart cu familia. Acasa ii asteapta frati, surori, bunici, care sufera si ei de foame. Pentru altii, angajatii cantinei le transporta hrana. Sunt batrani singuri, care abia se mai pot misca sau care sunt imoblizati la pat. Toti depind de hrana primita de la autoritati, pentru a supravietui.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe