PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SCHIMBAREA LA FAȚĂ – VIDEO

SCHIMBAREA LA FAȚĂ – VIDEO

de Andrei Oprescu
5 vizualizări

Zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi! In fiecare an, pe data de 6 august, este praznuita Schimbarea la Fata a Domnului. La Catedrala Mitropolitana din Targoviste, oamenii au participat in numar mare la slujba. Multi dintre ei s-au oprit apoi in piata, pentru a cumpara peste. Cei care tin Postul Adormirii Maicii Domnului au astazi dezlegare la peste. De aceasta sarbatoare sunt legate numeroase obiceiuri si traditii. In aceasta zi nu se lucreaza, iar cei care nu vor respecta acest obicei, se crede ca se vor ofili, precum florile.

Schimbarea la Fata a Domnului, praznuita in fiecare an, pe data de 6 august, este una dintre cele mai mari sarbatori religioase. Care este insa semnificatia acestui praznic? Iisus, impreuna cu trei dintre mucenicii sai cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe Muntele Tabor ca sa se roage. Aici, apostolii au fost invaluiti intr-un nor de lumina, in timp ce Iisus se ruga. Atunci, chipul Mantuitorului a inceput sa straluceasca, iar hainele Lui s-au facut albe ca zapada. Alaturi de Iisus, apostolii i-au vazut si pe Moise si Ilie, marii prooroci ai Vechiului Testament.

In popor, de aceasta sarbatoare sunt legate numeroase obiceiuri si traditii. Se spune ca din 6 august, toamna incepe sa isi intre in drepturi. Daca in Ziua Schimbarii la fata, vremea este insorita si placuta, toamna va fi una roditoare. In schimb daca ploua, toamna va fi mohorata. Este bine ca pana la aceasta data, taranii sa termine de cosit si de adunat fanul. O veche superstitie interzice in aceasta zi scaldatul. In plus, nu se lucreaza si se spune ca nu este bine sa te certi cu nimeni, pentru ca asa iti va merge tot anul.

Cei care tin Postul Adormirii Maicii Domnului au pe 6 august dezlegare la peste. In Piata 1 Mai din Targoviste, comerciantii abia mai faceau fata clientilor, dornici sa isi pregateasca astazi bucate din peste.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe