PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » IEFTIN ȘI BUN – VIDEO

IEFTIN ȘI BUN – VIDEO

de admin
3 vizualizări

Pretul laptelui este din ce in ce mai mic, vanzarile tot mai slabe iar producatorii se plang ca vor fi fortati sa spuna stop afacerilor. In ultimele luni agricultorii sunt nevoiti sa arunce o parte din productie pentru ca cererea a scazut considerabil. Pierderile sunt cu atat mai mari cu cat si pretul lactatelor autohtone de pe piata s-a redus simtitor. Romania ramane, in continuare, tara din UE cu cel mai ieftin lapte, cu o scadere a pretului la poarta fermei de 7% in primul trimestru al acestui an.
In luna martie 2014, in tara, pretul mediu al laptelui de la poarta firmei a fost de 31,44 eurocenti / litru. Astfel, Romania, nu doar ca ramane tara comunitara cu cel mai ieftin lapte la poarta fermei din Uniune, dar pretul laptelui a scazut, in primul trimestru din 2014, cu de peste trei ori mai mult fata de scaderea medie din UE, de 2%.
La acest moment pe piata un litru de lapte este cumparat direct de la producator cu 2 lei, cu aproape 15% mai ieftin fata de anul trecut. Dar asta nu este singura problema pentru producatori. Pe langa pretul tot mai mic pe care il incaseaza pe litrul de lapte, producatorii sustin ca, in ultima perioada, procesatorii au scazut si cererea de lapte, cu 20%. Si pentru cei care vin cu lactatele la piata lucrurile nu merg ce pe roade. Pretentiile tot mai mari, taxele si analizele necesare pentru comercializarea laptelui ii fac pe producatori sa scoata multi bani din buzunare. Cu toate astea romanii nu se mai inghesuie sa vina la piata si sa cumpere laptele autohton.
Astfel, fermierii sustin ca fie vor fi nevoiti sa iroseasca o parte din lapte, fie vor ajunge la faliment. Pe de alta parte, desi laptele este cumparat de procesatori mult mai ieftin de la fermieri, pretul litrului de lapte de la raft a ramas neschimbat, mult mai mare decat cel gasit in piate.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

http://youtu.be/ox_EiMFPnE4

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe