Aflate la mâna celor din jur, persoanele cu handicap se luptă zi de zi pentru supravieţuire. Rampele pentru persoanele aflate în scaun cu rotile sunt prea abrupte sau lipsesc iar în trotuare sunt gropi enorme pe care nu le pot ocoli şi în acest fel sunt obligaţi să meargă pe carosabil, punându-şi viaţa în pericol.
Persoanele cu dizabilităţi locomotorii din Dâmboviţa sunt lăsate în voia sorţii şi ignorate de autorităţi, chiar dacă legislaţia română prevede o serie de drepturi şi facilităţi pentru aceştia.
Trotuarele nou asfaltate sunt pline de gropi sau guri de canal neacoperite şi pline de gunoi. Este foarte greu să circule o persoană perfect sănătoasă printre aceste capcane din asfalt însă persoanele care sunt imobilizate într-un scaun cu rotile trebuie să facă eforturi supraomeneşti pentru a se putea deplasa iar în cele mai multe cazuri merg pe carosabil punându-şi viaţa în pericol.
De cei din jur depinde viaţa domnului Ghorghe şi a tuturor celor aflaţi în situaţia dânsului pentru că fără sprijinul vecinilor, rudelor sau al prietenilor aceşti oameni nu se pot deplasa iar autorităţile locale nu se gândesc la această categorie de oameni şi nu fac nimic pentru ei.
Iată cum arată o rampă de acces din Târgovişte şi trotuarul proaspăt asfaltat.Avem legi dar cine să le repecte? Autorităţile locale nu pun în aplicare ceea ce scrie în legea nr. 448/2006 la capitolul privind accesul persoanelor cu handicap – care prevede următoarele:
„Clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători şi peroanele principalelor staţii, spaţiile de parcare, străzile şi drumurile publice, telefoanele publice, mediul informaţional şi comunicaţional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”.
Câte semnale de alarmă trebuie să mai tragă aceste persoane care au dreptul la o viaţă normală? Fără grija celor din jur nu ar putea supravieţui dar unde sunt cei din funcţiile publice care ar trebui să le apere drepturile acestor oameni şi sunt plătiţi pentru asta din banii contribuabililor?