PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ÎN AFARĂ SE POATE, LA NOI NU – VIDEO

ÎN AFARĂ SE POATE, LA NOI NU – VIDEO

de admin
9 vizualizări

Zeci de medicamente au fost interzise in Uniunea Europeana si pentru alte zeci au fost emise alerte privind reactiile adverse extrem de daunatoare pe care le poate da oamenilor. Chiar si asa, la acest moment, multe dintre ele se mai regasesc in farmaciile din Romania, unele dintre ele fiind eliberate chiar si fara reteta medicala.
Unul dintre medicamentele periculoas este metamizolul sodic, substanta activa din algocalmin. Face parte din grupa medicamentelor analgezice si antipiretice. Oficial, aceste medicamente sunt strict reglementate in Romania. In fapt, se pot cumpara destul de usor din multe farmacii din tara.
Pe prospectul medicamentelor care contin metamizol se precizeaza clar, ca: „acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau soc anafilactic.
O alta substanta medicamentoasa interzisa in strainatate este si furazolidona. Furazolidonul, medicametul care face parte din grupa antidiareicelor antiinflamatoare si antiinfectioase intestinale, se elibereaza fara prescriptie in farmaciile din Romania. De altfel, medicamentele pe baza de furazolidonă destinate copiilor sunt cele mai controversate. Multe tari au reglementat strict administrarea acestui medicament copiilor, insa, la noi si la acest moment sunt extrem de folosite. Chiar daca, Romania este din 2007 stat membru UE si drept urmare, activitatea de reglementare si control in domeniul farmaceutic fiind coordonata de Agentia Europeana a Medicamentului si de Comisia Europeana, raman multe lucruri care trec neobservate pe langa autoritati.
In asemenea conditii, specialistii recomanda citirea cu atentie a prospectelor medicale inainte de aministrare, chiar daca sunt medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe