Comuna dâmboviţeana Tărtăşeşti se află pe lista ANAP a administraţiilor locale amendate pentru neexecutarea corectă a lucrărilor de reabilitare pentru diferite obiective. Amenda a fost aplicată, întrucât reprezentanţii primăriei nu au depus la SEAP, în timp util, anumite documente. Problema este că o parte din administraţia locală habar nu are despre ce amendă este vorba, care este parcul cu pricina şi cine a plătit amenda.
Două sancţiuni a câte 2 000 de lei fiecare au fost aplicate administraţiei locale din Tărtăşeşti pentru netransmiterea unor notificări cu privire la achiziţia directă a cărei valoare depăşeşte echivalentul în lei a 5 000 de euro, pentru echipamente folosite în vederea reabilitării unui parc. Despre ce parc este vorba? Greu de spus de către angajaţii primăriei, atunci când primarul nu se află la birou.
După minute în şir de discuţii şi plimbări dintr-un birou într-altul, angajaţii primăriei s-au lămurit şi, în final am depistat şi parcul cu pricina. Nu este vorba despre parcul de 900 000 de lei care trebuia să se realizeze în Bâldana, pe fonduri europene, un proiect la care administraţia locală din Tărtăşeşti a renunţat, ci este vorba despre parcul din Gulia. Mai degrabă un spaţiu de joacă pentru copii, realizat în perioada 2008-2012, care a avut nevoie de reparaţii.
Amenda a juns la primăria Tărtăşeşti prin proces verbal, transmis de către ANRMAP şi a fost plătită în termen de 48 de ore. Neoficial, actualul primar, Cristian Tudorache, a declarat jurnaliştilor noştri că vina pentru această sancţiune aparţine angajaţilor de la achiziţii publice, de care răspunde direct edilul şef. Totul s-a întâmplat în mandatul fostului primar, Ion Rusu, care este la curent cu această situaţie şi care i-ar fi spus actualului şef al administraţiei locale că va suporta amenda, restituind banii către bugetul local.
Am mers şi noi în parcul cu pricina, de la Gulia, şi surpriză, acesta are în continuare nevoie de reabilitare. Băncile sunt rupte, leagănele strâmbe, coşurile de gunoi devastate sau chiar inexistente, gardul găurit, iar mobilierul folosit pentru joaca celor mici este ruginit.
Bunurile deteriorate nu sunt doar inestetice şi ineficiente, ci şi un pericol pentru cei mici.
Păi dacă nu s-a schimbat nimic în parc unde sunt banii care trebuiau folosiţi pentru reabilitarea parcului?
Dacă amenda primită din vina angajaţilor primăriei, care nu ştiu cum să îşi facă treaba în mod corect, nu va fi acoperită de fostul primar, Ion Rusu, care şi-ar fi recunoscut vina, bugetul local va fi degrefat de o sumă care putea fi utilizată în alte scopuri.