PRIMA PAGINĂ » INALTAREA DOMNULUI

INALTAREA DOMNULUI

de Andrei Oprescu
9 vizualizări

Mare sarbatoare pentru credinciosi! Inaltarea Domnului este praznuita in toate bisericile ortodoxe, la 40 de zile dupa Paste. Si tot astazi, este si sarbatoarea Eroilor in Biserica Ortodoxa Romana. Popular, praznicul este cunoscut ca Ispas, zi in care credinciosii folosesc salutul „Hristos s-a Inaltat”. In plus, se inrosesc oua si se gatesc bucate la fel ca in ziua de Paste.

Dupa Inviere, Iisus Hristos s-a aratat ucenicilor timp de 40 de zile, dupa care, in prezenta lor, s-a inaltat la cer. In acel moment, Hristos si-a profetit revenirea si i-a incredintat pe apostoli ca il va trimite pe Duhul Sfant. Potrivit traditiei, locul de pe care Mantuitorul s-a inaltat la cer este situat la Ierusalim, pe Muntele Maslinilor. De Inaltarea Domnului, Biserica Ortodoxa Romana face praznic de pomenire a eroilor.

Catedrala Mitropolitana din Targoviste a devenit neincapatoare pentru numarul mare de credinciosi care au luat parte la slujba.

In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului nevazut al acestui eveniment. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns dupa pietre, a urmarit Inaltarea Domnului, apoi a povestit cele vazute. Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.

ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa

http://youtu.be/-Uj8Ba5FIWk

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe