PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » INCONȘTIENȚĂ DUSĂ LA EXTREM – VIDEO

INCONȘTIENȚĂ DUSĂ LA EXTREM – VIDEO

de Andrei Oprescu
6 vizualizări

Peste 60% dintre femeile însărcinate de la sate nu merg la medic

In Romania peste 60% dintre femeile insarcinate din mediul rural nu merg nici macar o data la medic in timpul sarcinii. Este realitatea dramatica pe care o expun reprezentantii Organizatie Salvatii Copiii intrun raport intitulat sugestiv „Combaterea deceselor in randul nou-nascutilor”. Anual zeci de copiii pierd sansa la viata din cauza propriilor mama care, din lipsa banilor sau a unei educatii, nu se ingrijesc asa cum trebuie in perioada sarcinii.

Nasterea prematura si complicatiile din timpul nasterii par sa fie principalele cauze ale mortalitatii neonatale. Totusi, mai bine de jumatate dintre decesele din prima zi ar putea fi prevenite daca mama si copilul ar beneficia de asitenta din partea unor cadre medicale calificate. In plus, acest lucru ar fi posibil si daca ar avea parte de servicii medicale gratuite.

In Romania, an de an zeci de femei nasca fara sa primeasca ajutor instruit. In zonele rurale monitorizate de Salvatii Copiii, peste 60% dintre femeile insarcinate nu se prezinta nici macar o data la medic ginecolog pe parcursul sarcinii. Multe dintre ele nu trec nici pragul medicului de familie, specialistul care le poate recomanda si setul de analize gratuit la care o gravida are dreptul potrivit legii. Din pacate, multe dintre romancele insarcinate nu-si cunosc drepturile si nici faptul ca au acces la un set de analize uzual gratuit.

Asa se face ca cele mai multe nasc prematur, iar tara noastra se afla de multa vreme in topul mortii infantile la nivel european.

Secialistii spun ca femeile insarcinate ar trebui sa faca cel putin opt controale ginecologice incepand chiar din primul trimestru de sarcina. Medici sustin ca cel mai adesea femeile vin la spital abia atunci cand realizeaza ca lucrurile sunt mult mai complicate, practic in ultima clipa. Acolo insa, se lovesc de lipsa echipamentelor sau de absenta medicilor care sa le poata salva copiii. Potrivit raportului, la nivel mondial, decesele nou-nascutilor reprezinta in prezent aproape jumatate din totalul deceselor copiilor sub cinci ani.

La fel de grav este si faptul ca aproape jumatate dintre romance nu merg niciodata la un control ginecologic in timp ce doar 23% dintre femei merg o data pe an la un control si doar 15% merg o data la sase luni sau mai des.

 

Echipa: Ilona Rotaru Radu Constantinescu

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe