De la primul fum este doar un pas până la dependența de tutun. Viciul se poate transforma oricând în tragedie. Fumatul este un factor de risc major pentru declanșarea bolilor cardiovasculare, ce reprezintă prima cauză de deces în țările dezvoltate. De Ziua Mondială fără Tutun târgoviștenii au beneficiat de evaluarea gratuită a glicemiei, tensiunii și concentrației de monoxid de carbon. Voluntarii de la Crucea Roșie le-au tras un semnal de alarmă fumătorilor.
Alimentația nesănătoasă, sedentarismul și tabagismul. Sunt principalele cauze care duc la apariția bolilor cardiovasculare. Fumătorii au cel mai mare risc de infarct miocardic. Sunt concluzii ale specialiștilor din sănătate.
În România conform datelor statistice din 2010 43.000 de oameni au murit ca urmare a bolilor dezvoltate în urma consumului de tutun, iar în 2016 mortalitatea era de 36.000. Țigara fumată de un individ îi afectează la fel de mult și pe cei din jur. Mai ales pe copii. De Ziua Mondială fără Tutun voluntarii de la Crucea Roșie au venit în sprijinul târgoviștenilor cu testarea gratuită a glicemiei, tensiunii arteriale și concentrației de monoxid de carbon în aerul expirat.
Fumatul duce la creșterea tensiunii arteriale, diminuarea aportului de oxigen, crize anginoase. Pentru fumători renunțarea la obicei este cea mai importantă măsură de reducere a riscurilor.
În medie, fumătorii înrăiți care renunță la obiceiul de a fuma își prelungesc speranța de viață cu până la 4 ani.