Sunt considerati cetateni europeni, dar ei nu au nici macar un act de identitate. Sunt tinta unor strategii si proiecte cu fonduri europene sau guvernamentale, iar ei traiesc intr-o saracie lucie sau pe spinarea statului. Au locuri speciale pentru ei in licee, dar fara un ajutor, abandoneaza scoala inainte de clasa a VIII-a. Aceasta este situatia reala in care se afla o buna parte a comunitatii rome. O recunosc intr-un final si autoritatile, care desi au infiintat un birou judetean pentru romi, recunosc ca nu se inregistreaza si rezultate.
Strategia pentru romi a insemnat in Dambovita donare de ghiozdane, recomandari pentru liceu, cateva cursuri de calificare, cativa angajati si cativa mediatori sanitari. In rest, situatia multor comunitati de etnie roma ramane la fel de grava. Nu exista nici macar o evidenta clara a persoanelor de etnie roma, nu se stie cati nu au acte de identitate, iar multi copii nu reusesc nici macar sa urmeze opt clase. Autoritatile au reusit sa identifice cauzele, dar efectele se lasa asteptate. Asta recunosc si autoritatile din Dambovita. De exemplu, prefectul Victor Sanda s-a aratat nemultumit ca in organizatiile politice pentru romi nu isi gasesc locul chiar tinerii bine pregatiti.
Si nu este aceasta singura problema.
Strategia va avea succes abia cand se va reusi reducerea reala a abandonului scolar, a subliniat prefectul Victor Sanda.
Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa