PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » INVESTIŢII MARI PENTRU ÎNCĂLZIREA SOLARIILOR

INVESTIŢII MARI PENTRU ÎNCĂLZIREA SOLARIILOR

de Andrei Oprescu
101 vizualizări

Agricultorii din Băleni muncesc și pe timp de iarnă! Solariile sunt pline de legume, dar gerul le dă mari bătăi de cap. Țăranii au investit in centrale electrice pentru sere, care merg la foc continuu. Speră ca în maxim doi ani să scoată investiţia făcută. Nu toți au avut, însă, suficienți bani pentru astfel de cheltuieli. Astfel că și-au improvizat sobe pentru a încălzi solariile sau folosesc resouri și butelii, în ciuda riscurilor la care se expun.

Răsadurile deja au ieşit la lumină în solariile agricultorilor din Băleni. Ce-i drept, aceştia fac eforturi mari pentru a avea ce vinde în primăvară, dar şi ce pune în pământ pentru a face cele mai frumoase legume. În primul rând trebuie să menţină tempteraturile din sere la valori de peste 15 grade Celsius, aspect destul de dificil în perioada geroasă.

În solarii, în această perioadă, se duce o muncă migăloasă, cea de pregătire a răsadurilor din care în cel mult o lună vor răsări trufandalele: ceapă verde, usturoi, salată verde, varză roșie, ardei, conopidă etc. Agricultorii din zona legumicolă Băleni, renumită în toată țara, au investit bani mulți în centrale electrice sau pe lemne pentru sere, care merg la foc continuu. Dumitru Zamfir a moştenit pasiunea pentru agricultură de la părinţi şi bunici, iar acum a investit peste 10 000 de lei într-o centrală pe lemne cu care menţine căldura în seră.

Şi Ionuţ încălzeşte solarul cu lemne, dar răsadurile pornesc într-un container, încălzit cu o centrală electrică. Este singurul agricultor din Băleni care crește răsaduri într-un container care menține o temperatură constantă de 28 de grade. S-a inspirat de la agricultorii profesionişti din Antalia.

În camera de germinare, sămânţa rodeşte mult mai repede.

Ionuţ scoate din solarii aproximativ 300 000 de răsaduri pe ciclu. De aceea a investit nu doar în sistemul de încălzire, ci şi într-o semănătoare pneumatică, ce valorează 4000 de euro.

În ciuda eforturilor, agricultorii se plâng să statul îi ajută prea puțin să reziste pe piață, în detrimentul străinilor care o duc bine la noi în țară.

Nu toţi agricultorii din Băleni și-au permis, însă, să suporte astfel de investiții. Unii şi-au improvizat sobe pentru a încălzi solariile. Alţii folosesc reşouri, butelii sau fac focul cu rumeguş în butoaie de tablă, în ciuda riscurilor la care se expun. 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe