De anul acesta infrastructura de irigatii poate fi preluata in comodat de catre organizatiile si federatiile de udatori. Decizia a fost luata astfel, pentru protejarea sistemelor de irigatii care pana de curand se dadeau in proprietate cu titlu gratuit, iar proprietarii nu le intretineau, fiind supuse unui proces continuu de degradare. In Dambovita insa, nu se stie ce ar mai putea fi recuperat. Amenajarile existente pe cele 35 de mii de hectare au fost trecute in conservare. Au fost demontate statiile si depozitate. Au ramas numai santurile, pentru ca in mare parte conductele ingropate in pamant au fost furate de hotii de fier vechi, dupa ce au ramas nepazite.
In aceste conditii nici agricultorii damboviteni nu par interesati a se constitui in asociatii care sa preia in comodat instalatiile deteriorate. Din anul 2010 Ministerul Agriculturii nu a mai acordat niciun fel de sprijin pentru irigatii pentru ca nu a mai permis Uniunea Europeana. Fara bani sistemele de irigatii din judet au fost lasate in paragina. Astazi singura varianta pentru revigorare o reperezinta accesarea fondurilor europene pe Masura 1.2.5, cu suma maxima de un milion de euro. Insa, pentru a intra in posesia banilor, agricultorii trebuie sa se asocieze. Deocamdata in Dambovita exista doar doua organizatii si doua comitete de initiativa.
Noua masura adoptata de guvernanti care nu se stie cat de mult ii va ajuta pe agricultorii damboviteni, urmareste in principal, protejarea infrastructurii de imbunatatiri funciare prin transmiterea catre organizatiile si federatiile de udatori sub forma de comodat si nu in proprietat, ca pana acum pentru o perioada de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire.
O data cu noile modificari ANIF si organizatiile pot deveni furnizori de energie electrica. Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare are in Dambovita 70 km de retea de energie electrica.
Echipa: Corina Slămnoiu/ Loredan Bouroșu