12.000 de romani cu HIV cer autoritatilor masuri imediate pentru salvarea lor si a celorlalti. In joaca statului de-a alocarile bugetare si neputinta de a gestiona cum trebuie fondurile din Sanatate, bolnavii cu HIV/SIDA nu mai pot fi tratati in spitale. In ciuda faptului ca acesata problema se repeta frecvent, ministrul Banicioiu nu reusete sa gaseasca solutii. Cei care duc greu povara fiecarei zile, au ajuns la capatul rabdarii si ameninta cu iesirea in strada.
Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA si Fundatia Alaturi de Voi Romania, trag un semnal de alarma: din nou, in mai multe judete, pacientii cu HIV sunt afectati de intreruperea tratamentului din Programul National HIV/ SIDA, din motive legate de subfinantarea programului sau management defectuos.
Indiferent de motivul disfunctionalitatilor programului, pacientii sunt afectati de posibila rezistenta la tratament si deprecierea starii de sanatate, nesiguranta zilei de maine, umilinta de a sta la poarta spitalului zile intregi pentru tratament. Chiar daca in repetate randuri, au fost sesizat Ministerului Sanatatii de problemele pacientilor cu HIV, acestea au ramas nerezolvate, ceea ce inseamna un risc major pentru viata celor infectati cu HIV. La acest moment situatia nu este critica si in judetul Dambovita. Cei 150 de pacienti care se afla sub supraveghere la Spitalul Judetean de Urgente Targoviste inca mai au acces la tratament.
Printr-o petitie semnata deja de sute de persoane, pacientii cu HIV cer buna functionare a Programului National de Tratament HIV/SIDA prin: alocarea suplimentara de fonduri pentru functionarea programului pentru trimestrul 1 si 2, deoarece in acest moment sumele alocate sunt insuficiente, eliminarea listelor de asteptare cu pacienti cu HIV care au nevoie sa intre in tratament, iar spitalele nu le pot initia terapia din cauza medicamentelor insuficiente, evaluarea functionalitatii schemei de tratament la pacientii care au avut intreruperi de tratament din cauza lipsei acestuia de la spital, alocarea de resurse financiare suplimentare pentru monitorizarea infectiei HIV astfel incat sa se cunoasca din date medicale starea fiecarui pacient si achizitia centralizata a tratamentului ARV la nivel national dupa modelul anterior anului 2008, cand sistemul era functional, eficient si mult mai putin birocratic.
Cei care stiu ce inseamna sa traiesti cu HIV, avertizeaza, de asemenea autoritatile romane, asupra actului iresponsabil de nealocarea a fondurilor pentru prevenirea transmiterii infectiei cu HIV in comunitate. Reprezentantii pacientilor cu HIV sustin ca este abzolut necesar sa se lupte pentru a nu aparea un al doilea val epidemic de infectie HIV. In conditiile in care Ministerul Sanatatii nu va gasi un colac de salvare pentru bolnavi, acestia sunt dispusi sa se adreseze forumurilor internationale si chiar sa iasa in strada pentru a cere dreptul… la viata.
Imag: bolnavi, oameni pe strada, spitale, analize, laboratoare, consultatii, medicamente,
Ilona Rotaru
Eugen Bănescu