PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ÎȘI CER DREPTUL LA VIAȚĂ – VIDEO

ÎȘI CER DREPTUL LA VIAȚĂ – VIDEO

de admin
13 vizualizări

Tintuiti in pat, au fost lasati fara niciun ajutor de autoritati, care le-au incalcat si dreptul la viata. O batrana din Targoviste se zbate in cea mai lucie saracie, pentru ca, desi este paralizata, nu are nici indemnizatie de handicap, nici dreptul la insotitor. Dupa cinci ani de chin, acestei batrane i se face dreptate. O modificare legislativa le ofera dreptul la incadrarea in grad de handicap si celor care au suferit hemipareze in urma unor accidente cerebrale vasculare. Ordinul a intrat in vigoare, iar cei care se afla in aceasta situatie sunt asteptati sa isi depuna dosarele.
O ultima dorinta mai are aceasta sarmana batrana: Dumnezeu sa o ia la El, ca sa scape de chinul prin care trece. La 75 de ani, femeia este tintuita la pat. De cinci ani, de cand a paralizat, viata ei s-a transformat intr-o continua suferinta.
Ii iau dreptul la viata, striga disperat fiul batranei. El si sotia lui sunt singurul sprijin al femeii. Din pacate, nici traiul lor nu este usor. Stau intr-o locuinta sociala, dar nu au din ce sa traiasca. Barbatul a fost disponibilizat si nu a mai reusit sa se angajeze. Noroc cu mancarea primita de la Cantina de Ajutor Social, altfel ar fi murit de foame, se plange el.
Batrana are o pensie de numai 350 de lei, asa ca fiul ei a incercat sa obtina pentru ea un certificat de handicap si o indemnizatie. Reprezentantii comisiei medicale i-au spus insa ca, potrivit legii, nu se incadreaza.
Nora batranei sta cu ea tot timpul si o ingrijeste cum poate mai bine. Asta inseamna insa ca nu poate munci. Si ei si batrana sunt condamnati la saracie.
Viata acestei familii din Targoviste poate fi in sfarsit mai usoara. Un ordin comun al ministrilor Muncii si Sanatatii face in sfarsit dreptate pentru 70.000 de persoane din intreaga tara, printre care si aceasta batrana. Acest ordin permite incadrarea persoanelor cu accident vascular sever in grad de handicap grav, cu asistent personal, in functie de rezultatul evaluarii complexe.
Valoarea indemnizatiei este de 234 de lei in cazul persoanei incadrată in grad de handicap grav, iar incadrarea in grad accentuat inseamna o indemnizatie de 292 de lei. Indemnizaţia de insoţitor este echivalentul salariului minim pe economie, adica 850 de lei brut, in jur de 600 de lei net.
Ordinul a intrat deja in vigoare, iar dosarele pentru solicitarea indemnizatiei pot fi intocmite si de membrii de familie.
Acum, batrana va beneficia de bani mai multi de la stat, iar familiei ei ii va fi putin mai usor sa o ingrijeasca. Acum, sarmana femeie si-a castigat din nou dreptul la viata.

Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe