PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ISTORIA DIN 1989, RETRĂITĂ ANUAL

ISTORIA DIN 1989, RETRĂITĂ ANUAL

de Andrei Oprescu
6 vizualizări

Revoluţia română a înregistrat, cronologic vorbind, ultimii morţi la Târgovişte. Prinderea dictatorului în vechea cetate de scaun a Ţării Româneşti în ziua de 22 decembrie, a adus 3 zile de tensiune în oraş şi mai ales la unităţile militare de la gară, locul unde s-a desfăşurat procesul soţilor Ceauşescu şi unde au fost executaţi.

În momentul în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central, nimeni nu ştia traseul acestora. Au ajuns la Boteni, lângă Titu, unde era o puternică unitate de aviaţie, apoi au fost prinşi lângă Târgovişte. Ulterior au fost aduşi la sediul Miliţiei şi Securităţii Dâmboviţa şi transferaţi cu ajutorul unui tab la unităţile militare de la gară. La operaţiunea de capturare au participat miliţieni, militari şi câţiva revoluţionari, printre care şi Ion Zamfir.

Între 22 şi 25 decembrie, 100 de dâmboviţeni şi-au pierdut viaţa la revoluţie, în schimburile de focuri care au avut loc la Târgovişte şi la Bucureşti, la Televiziunea Română. Unul dintre cei care şi-a pierdut viaţa în acele zile, a fost militarul în termen, Petre Puiu, la doar 19 ani. Cu lacrimi în ochi, tatăl militarului îşi aduce aminte de acele clipe de groază, dar şi de faptul că fiul său a murit şi a fost înmormântat sub o ploaie de gloanţe.

Şi domnul Barbu, din oraşul Răcari, şi-a pierdut fiul la revoluţie, pe când băiatul avea doar 20 de ani. Militarul a fost împuşcat în timp ce se deplasa spre televiziunea română, deşi în acele zile era liber. A plecat cu uniforma udă de acasă, doar ca să îşi apere patria. Familia lui Marian Barbu îl plânge cu aceeaşi durere şi după 27 de ani.

Au trecut 27 ani de atunci, iar Târgoviştea este acum unul dintre oraşele martire ale ţării. Este locul unde, prin împuşcarea soţilor Ceauşescu, revoluţia română s-a încheiat, dar în ceea ce priveşte legalitatea procesului şi a execuţiei acestora, controversele continuă.

Fosta unitate militară antiaeriană, unde au fost ţinuti, judecaţi şi, în final, executaţi soţii Ceauşescu este acum muzeu, care atrage anual mii de turişti. Aici vizitatorii au parte de o scurtă lecţie de istorie din ultimele zile ale familiei Ceauşescu. 

Muzeul poate fi vizitat şi în zilele de Crăciun, întrucât porţile acestuia vor fi deschise pentru turişti.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe