PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » LA MILA TUTUROR – VIDEO

LA MILA TUTUROR – VIDEO

de Andrei Oprescu
20 vizualizări

Saraci, bolnavi si de multe ori fara un acoperis deasupra capului, ii intalnesti la colt de strada cu mana intinsa asteptand mila din partea celor  cu care soarta a fost mai blanda. Stau ore in sir, intinsi pe trotuarul rece si rostesc rugaciuni pentru a-i indupleca pe trecatori sa le de-a cativa banuti. Nici frigul toamnei, nici privirile reci ale oamenilor care ii ocolesc nu ii sperie. Dupa o zi de cersit, multi se intorc acasa cu cateva monezi, altii cu banii de o paine, insa nu-si pierd speranta  si se intorc si a doua zi, in alt loc, cu aceeasi rugaminte la ceea ce pentru ei reprezinta un mod de as castiga traiul, chiar daca ilegal si josnic pentru ceilalti.

In municipiul Targoviste vin zilnic din alte zone ale Dambovitei oameni saraci pentru a cersi. Pentru acesti sarmani, bolile si handicapul devin utile pentru ca astfel reusesc sa starneasca mila trecatorilor si sa primeasca un leu sau o paine. Se tarasc singuri prin mijloacele de transport in comun sau pe jos pentru a ajunge la destinatie, o destinatie dureroasa. Multi sunt batrani si dupa o viata in care au trudit, au ajuns la batranete sa cerseasca, pe altii boala i-a lovit mai devreme. Acest om are 37 de ani  si vine din Pucioasa la Targoviste pentru a cersi. Are o pensie de handicap de 230 de lei si de cand i-au murit parintii a  pierdut si singura sursa de ajutor.

Sunt zile in care primeste cateva monezi abia de –o paine si transportul, in alte zile capata mai mult si pleaca multumit. Acasa nu-l asteapta nimeni.

Ca el, multi altii stau zilnic pe trotuarele municipiului si asteapta mila targovistenilor. Surzi, orbi sau cu un alt handicap grav, cu icoane in mana si lacrimi in ochi privesc in gol si spun aceeasi poezie invata pentru a inmuia inimile trecatorilor. Nu se tem ca vor fi respinsi, singura temere este sa nu fie prinsi de politisti, cersetoria fiind o fapta antisociala sanctionata. Se tarasc insa  printre oamenii grabiti si cand primesc un ban se grabesc sa il ascunda in buzunarele hainelor murdare. Unii se opresc sa le dea cate ceva, altii ii ignora si merg mai departe.

Echipa: Cătălina Sandu/ Radu Constantinescu

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe