Peste 100 de persoane au ajuns în ultimele luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti după ce au fost muşcate de căpuşe. Medicii recomandă evitarea zonelor cu iarbă sau a zonelor bine înverzite fără îmbrăcăminte adecvată, care să acopere întreaga suprafaţă corporală.
COMUNICAT SJU PITEȘTI
„De la începutul primăverii şi până în prezent, peste 100 de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe (…), pentru a solicita sprijinul specialiştilor în vederea extragerii căpuşelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 119 cazuri înregistrate din martie şi până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialişti recomandând tratament adecvat, la domiciliu”, se precizează într-un comunicat al SJU Piteşti.
O muscatura de capusa netratata la timp poate declansa boala Lyme. Afectiunea este produsa de o bacterie, iar netratata, duce la paralizia unor parti ale corpului. Maladia Lyme sau boala cu o mie de fețe se manifesta prin frisoane, febra, dureri musculare, oboseala, inflamarea ganglionilor, dar si pete rosii. In cazul in care apar aceste simptome este recomandat ca persoanele sa se prezinte de urgenta la medic. Cei care vor totusi sa se bucure de natura se pot proteja de muscaturile capuselor prin aplicarea unui spray special, folosirea unor articole de imbracaminte deschise la culoare si pulverizarea de insecticide. În situaţia în care este sesizată infestarea cu căpuşă, este necesar să vă deplasaţi la un cabinet medical sau la spital deoarece aici există instrumentarul necesar pentru a se îndepărta adecvat căpuşa, fără a îi rupe capul şi a menţine acolo fracţiuni din aceastaTotodata medicii recomanda sa fiti foarte atenti la animalele de companie pentru ca, de cele mai multe ori, insectele se ascund in blana patrupedelor si astfel se transmit la om.