PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » LE FURĂ DREPTUL LA SĂNĂTATE! – VIDEO

LE FURĂ DREPTUL LA SĂNĂTATE! – VIDEO

de admin
9 vizualizări

Sanatatea copiilor este pusa in pericol de neglijenta parintilor si de lipsa banilor! O arata rezultatele unui studiu, ale carui concluzii sunt alarmante. O cincime dintre copiii din mediul rural, cu varsta sub cinci ani, nu au fost dusi de parinti la medic, in ultimul an. Din pacate, astfel de situatii pot avea urmari tragice. In acest an, un bebelus din Dambovita a murit la spital, starea lui agravandu-se pe fondul unei malnutritii severe. Mai mult, in urma actiunilor in teren desfasurate de autoritati, au fost descoperiti mai multi copii care sufera de un handicap, dar care nu au ajuns niciodata in fata unei comisii medicale de evaluare.
Acest baiat de cinci ani sufera de deficiente grave de vorbire, dar nu are un certificat de handicap. Mama lui se scuza ca nu l-a putut duce la medic, pentru ca nu are bani nici de paine. Si din pacate nu este un caz singular. In acest an, reprezentantii DGASPC Dambovita au descoperit mai multe cazuri in care minorii sufereau de un handicap, dar parintii nu i-au dus niciodata in fata unei comisii medicale de evaluare.
Un studiu realizat de organizatia Worldvision scoate la lumina un fenomen extrem de grav. Sanatatea copiilor din mediul rural este pusa in pericol de neglijenta parintilor sau de situatia financiara. Porivit rezultatelor analizei, 20% din copiii care traiesc in mediul rural, mai mici de cinci ani, nu au fost dusi la medic in ultimul an. Asta desi fiecare copil are dreptul la sase vizite de bilant in primul an de viata, la trei in al doilea an de viata si apoi la cate o vizita de bilant, anual. Mai mult, 61% dintre copii nu au efectuat analize in ultimul an.
Multe cazuri in care sanatatea copiilor este neglijata de parinti au intrat deja in atentia autoritatilor. In Ialomita, doi frati au fost scosi din familie si au ajuns in grija unui asistent maternal, dupa ce, parasiti de mama, au ramas in grija tatalui alcoolic. Baiatul mai mare, de 11 ani, a fost diagnosticat cu deficiente de vedere, dar nu era supravegheat de tata sa foloseasca ochelarii, ceea ce duce la agravarea bolii.
Din pacate, intr-o situatie asemenatoare din Dambovita, interventia autoritatilor a venit prea tarziu. Un bebelus de opt luni din Odobesti a murit intr-un spital din Bucuresti, iar medicii au spus ca suferea de malnutritie severa. Dupa aceasta tragedie, DGASPC Dambovita a preluat in regim de urgenta 11 copii, care locuiau in aceeasi gospodarie. Si ei aveau probleme de malnutritie si nu fusesera dusi la medic.
Potrivit analizei efectuate de organizatie, cei mai multi parinti spun ca nu pot merge la spital cu copilul, pentru ca trebuie sa plateasca toate serviciile. Mai mult, ei sustin ca nu sunt medici care sa locuiasca in comuna lor, nefiind asigurat astfel serviciul de permanenta.

Mădălina Zăbavă
Răducu Rădoi

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe