Elevii Colegiului „Constantin Cantacuzino” din Târgovişte au avut parte de o lecţie de istorie inedită. Aceştia au aflat despre episodul Holocaustului chiar de la supravieţuitori. Doi dintre aceştia au povestit atrocităţile petrecute în acea perioadă, suferinţa prin care au trecut şi cum au reuşit să scape cu viaţă din lagăre.
Iancu Tucherman a trăit pe propria piele cruzimea acelor ani. Copil fiind atunci nu reușea să înțeleagă cu ce a greșit pentru a suporta asemenea torturi singurul lucru pe care îl auzea este că s-a născut din părinți evrei și asta înseamnă condamnare la moarte. Avea 18 ani când s-a declanșat ceea ce istoria avea să numească mai târziu pogromul de la Iași unde în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.
Liviu Beris este originar dintr-un orășel din nordul Moldovei, Herța. Avea 13 ani când a fost deportat la ordinul lui Ion Antonescu împreună cu familia sa din localitatea Herța, care fusese ocupată de sovietici din iunie 1940 până în iunie 1941. Spune că în doar câteva zile au devneit din oameni neoameni. A suferit de foame și de sete și a îndurat bolile care apăreau la tot pasul din cauza condițiilor îngrozitoare.
Amintirile sunt îngrozitoare, însă povestește de fiecare dată pentru a da o lecție, pentru ca oamenii să înțeleagă durerea de atunci și astfel de episoade să nu se mai repete. Și-a pierdut atunci două mătuși și un unchi.
Elevii le-au pregătit la rândul lor o piesă de teatru în care au reprodus momente din lagărele acelor vremuri.
Peste 6 milioane de oameni au fost uciși în Holocaust. În tentativa de a-i extermina pe evrei, naziștii i-au vânat mai întâi în toate orașele germane și, apoi, în toată Europa ocupată. I-au băgat în ghetouri sau i-au trimis în lagăre de concentrare acolo unde au fost împușcați, gazați, înfometați sau torturați pentru diverse experimente medicale.