PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » LECŢII DE VIAŢĂ DE LA DEŢINUŢI

LECŢII DE VIAŢĂ DE LA DEŢINUŢI

de Andrei Oprescu
15 vizualizări

Pentru câteva momente de plăcere, plătesc ani de zile, cu preţul cel mai important, libertatea! Consumatorii de droguri care ajung în spatele gratiilor sunt măcinaţi de regrete, însă, după ce scapă de dependenţă pot fi cei mai buni dascăli pentru adolescenţii atât de uşor influenţabili. Declaraţiile celor care văd lumina soarelui doar două ore pe zi, din spatele gardurilor înalte ale penitenciarelor, le pot ridica semne de întrebare elevilor atunci când se află în faţa substanţelor interzise. De astfel de cursuri speciale au parte şi elevii dâmboviţeni.

Marian are 37 de ani şi prima ţigară cu substanţe interzise a încercat-o la 16 ani. Spune că anturajul l-a convins să pice în capcana drogurilor, aşa-zişii prieteni pe care credea că îi are. Provine dintr-o familie înstărită din Bucureşti, de mic a avut tot ce şi-a dorit. La 16 ani avea maşina lui personală cu şofer, însă a vrut să descopere ce este dincolo de lumea reală.

După ce părinţii săi au aflat ce se întâmpla de fapt cu Marian, i-au tăiat toate drepturile financiare, însă tânărul nu a renunţat la droguri chiar dacă nu mai avea bani să şi le procure. Astfel că s-a apucat de trafic de droguri şi a făcut acest lucru la nivel internaţional, asociindu-se cu nişte turci. Pentru droguri a pierdut tot, încrederea familiei, prietenii, viaţa liberă pe care o avea. Norocul lui a fost că familia a decis să îi rămână alături.

A stat opt ani de zile în spatele gratiilor pentru consum şi trafic de droguri. După ce a ieşit din închisoare, decesul soţiei l-a făcut să cadă din nou în patima drogurilor, de această dată în mod conştient. A ajuns din nou în penitenciar pentru complicitate la tentativă de tâlhărie, iar acum speră la eliberare condiţionată.

Marian a abandonat şcoala imediat după ce a terminat opt clase. Acum a avut curajul să îşi spună povestea în faţa elevilor de clasa a IX-a de la Liceul Voievodul Mircea. Povestea lui a fost de fapt o lecţie pentru adolescenţi, pentru a conştientiza riscurile consumului de droguri.

Elevii au profitat de această întâlnire inedită cu o persoană privată de libertate şi i-au pus nenumărate întrebări, curioşi fiind în ce fel i s-a schimbat viaţa după prima ţigară cu substanţe interzise încercată. Evenimentul se încadrează în cadrul manifestărilor desfăşurate în Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, de către poliţie.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe