Li s-a facut dreptate! Multi ani, copiii care sufera de autism deveneau invizibili pentru stat, de la varsta majoratului. Pe hartie, autismul se transforma in retard sau schizofrenie si multi pierdeau si dreptul la un asistent personal. Si asta pentru ca evaluarea se facea in functie de inteligenta, iar autistii au o inteligenta aparte. Acum, lucrurile s-au schimbat. Legislatia a fost modificata, iar autismul este recunoscut si in cazul adultilor.
MDI TV v-a prezentat sacrifiile pe care le fac familiile copiilor care sufera de autism pentru a-i recupera. Micutii au nevoie de supraveghere permanenta, de aceea, de cele mai multe ori, unul dintre parinti ramane acasa sa il ingrijeasca, primind de la stat indemnizatie de insotitor. Cand copiii cu autism ajungeau la varsta majoratului, dispareau insa pentru stat. Erau incadrati ca schizofrenici sau cu retard. Conditia penrtu pastrarea diagnosticului de autism si dupa 18 ani ar fi fost ca tanarul sa aiba un coeficient de inteligenta mai mic de 26, lucru imposibil, pentru ca autistii sunt inteligenti, chiar daca nu sunt intelesi de cei din jur. In aceste conditii, tinerii treceau de la gradul unu la gradul doi de handicap si pierdeau dreptul la asistent personal, chiar daca nu erau recuperati si nu reuseau sa se descurce singuri. Acestor tineri si familiilor lor li s-a facut insa dreptate.
Acum, adultii cu autism nu mai sunt invizibili pentru sistem. Pe hartie, nu mai sufera de boli pishice, ci de tulburari din spectrul autist, iar gradul de handicap nu se mai stabileste in functie de coeficientul de inteligenta, ci de modul in care persoana este dependenta de altii.
In aceste conditii, multi autisti ajunsi la varsta majoratului pot fi incadrati cu handicap grav si pot primi dreptul la un asistent personal.
Mădălina Zăbavă
Loredan Bouroșu