Viticultorii anunţă un an mai slab, se va strânge cu 10-15% mai puţin vin decât în 2013
Pe langa productia slaba de cereale si fructe, anul acesta ne aduce vesti proaste si in sectorul viticol. Vom avea vin mai putin si mult mai scump. Viticultorii romani spun ca ploile dese au distrus in cea mai mare parte recolta, iar productia de anul acesta va fi la jumatate fata de cea din 2013, de altfel, un an destul de bun pentru aceasta industrie.
Feteasca Neagra, Feteasca Alba si Feteasca Regala, soiuri recunoscute in intrega tara, chiar si in afara granitelor, vor putea fi considerate specilaitati exclusiviste. Si asta pentru ca, in cea mai mare parte a tarii, viile au fost inecate de ploile abundente care au cazut inca din primavara. Si in Dambovita si Prahova, podgoriile cu soiuri romanesti sunt compromise.
De altfel producatorii din toata tara fac eforturi sa salveze macar o parte din recolta de anul acesta, recolta ca nu se va ridica nici macar la jumatatea celei obtinute anul trecut. Va fi necesara o selectie buna atat in vie, cat si in crama, pentru a alege si a folosi doar ciorchinii perfect sanatosi.
Nu la fel de tare au avut de suferit soiurile mai rezistente precum Merlot. Din pacate insa, nici productia de pe aceste culturi nu sunt unele multumitoare.
In utlimii ani, romanii au invatat sa deosebeasca vinul de calitate. Industria vinului a trecut prin multe schimbari, multora fiindu-le usor sa vanda, anii trecuti, vin ieftin, dar acum aproape le este aproape imposibil. Faptul ca productia de anul acesta a fost afectata sa vede si in preturile strugurilor scosi la tarabele din piete, pentru un kilogram de struguri romanesti, cu bobul mic, romanii trebuie sa scoata din buzunar 2,5-3 lei, iar pentru cei de masa, intre 6 si 9 lei, pe kilogram.
Cand vine vorba despre consumul licorii lui Bachus, aflam ca, fiecare roman bea in medie 24 de litri de vin pe an, jumatate din consumul locuitorilor din tarile dezvoltate, iar, mai bine de o treime din vinurile vandute sunt albe. Consumul este insa mai mare, spun specialistii, pentru ca nu include si vinul obtinut de romani in propriile gospodarii.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu
https://www.youtube.com/watch?v=qM9Kd7gh8Pg