Stresul la locul de munca este perceput drept un fenomen curent de peste 50% dintre salariati, in 31 de tari europene. Nelipsit din viata cotidiana, stresul afecteaza si din ce in ce mai multi romani, iar numarul celor care sufera de anxietate si depresie a crescut in ultimii cu 25%.Printre cauzele invocate cel mai frecvent se numara reorganizarea sau nesiguranta locului de munca si supranormarea muncii.
Un mediu hiperconcurential, presiune in ceea ce priveste ritmul productiei, dar si hartuire. De asta au parte cei mai multi angajati, lucruri care ii expune la riscuri psihologice.
Stresul la locul de munca se numara printre cele mai mari provocari in materie de securitate si sanatate in munca. Acesta are un impact semnificativ asupra sanatatii oamenilor, organizatiilor si economiilor nationale.
Aproximativ jumatate din lucratorii europeni considera ca stresul este un factor uzual la locul de munca si ca reprezinta cauza a aproape jumatate din totalul zilelor de lucru pierdute. Chiar daca sunt tari unde salariatii sunt bine protejati de lege si sindicate, suferinta functionarilor instaurata de ani de zile ia forma depresiei, a unei boli indelungate, a epuizarii profesionale, mergand pana la sinucidere.
Ca si alte aspecte care afecteaza sanatatea psihica, stresul este deseori inteles gresit sau stigmatizat. Cu toate acestea, atunci cand sunt privite la nivel organizational si nu ca problema individuala, riscurile psihosociale si stresul pot fi gestionate in aceeasi masura ca orice alt risc pentru sanatatea si securitatea in munca.
De altfel, fenomenul nu este unul specific doar Romaniei. Stresul la locul de munca este perceput drept un fenomen curent de peste 50% dintre salariati in 31 de tari europene, subliniaza Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca. Printre cauzele citate cel mai frecvent se numara reorganizarea sau nesiguranta locului de munca, supranormarea muncii si hartuirea.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu