Creşterea animalelor a fost dintotdeauna o activitate traditională, pe meleagurile mioritice, însă, aceasta s-a pierdut în timp. Tot mai puţini crescători de animale sunt încă activi, iar românii mănâncă tot mai multă carne de import, în timp ce carnea crecută în ţara noastră ajunge peste hotare. Cea mai mare problemă este lipsa abatoarelor, dar şi subvenţiile mici pe care fermierii le primesc de la stat.
În prezent, la nivel naţional consumul de carne de porc românească este de doar 25%, 75% din consum fiind reprezentat de carnea de import. Unul dintre motive ar fi reprezentat de faptul că fermierii fug de responsabilitate, întrucât condiţiile de creştere şi de sacrificare a animalelor sunt destul de riguroase. La nivel naţional, derogările făcute la anumite legi sunt structurale, nu de calitate. Autorităţile nu fac rabat în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, aspect care îi sperie pe crescătorii de animale şi care îi face să renunţe la afacerea tradiţională.
Pentru a intra în legalitate crescătorii de animale îşi pot înfiinţa mini abatoare.
O altă problemă semnalată de crescătorii de animale este lipsa ajutorului de stat. În prezent, se dă ajutor de stat doar pentru creşterea porcului. Şeful DSVSA a făcut apel public către Ministrul Agriculturii, într-o întâlnire oficilială cu consilierul secretar de stat, Ionuţ Diaconeasa.
Rămâne de văzut dacă sectorul zootehnic va intra mai mult în atenţia autorităţilor.