In curand medicii de familie ar putea prescrie retete doar cu denumirea comerciala a medicamentelor, nu cu substanta activa din pastilele respective, asa cum se intampla in prezent. Cadrele medicale dar si producatorii de medicamente generice sustin aceasta modificare tocmai pentru a veni in ajutorul pacientilor care trebuie sa stie din primul moment cat va costa tratamentul. De cealalta parte insa farmacisti nu sunt deacord cu aceasta schimbare care le restrange paleta produselor. Mai mult acestia sustin ca bolnavii vor fi nevoiti sa faca mai multe drumuri pentru a gasi pastilele prescrise.
Din anul 2008, medici de familie noteaza pe retete numai substanta activa a medicamentului, lasand denumirea si pretul pastilelor la libera alegere a pecientilor. Lucru care a dus de cele mai multe ori la revoltarea bolnavilor care s-au lovit in farmacii de variante scumpe ale aceluiasi produs. De aceea, producatorii de medicamente generice sustin schimbarea modului de prescriere, asa incat doctorii sa poata nota denumirea comerciala.
Masura este sustinuta si de medicii de familie, cei care scriu in fiecare zi zeci de retete.
Din 2008, utilizarea medicamentelor generice a scazut substantial – de la 36%, la 28% in 2013. In farmacie, bolnavii trebuie informati in legatura cu toate variantele disponibile. Insa, in cazul celor mai multe tratamente pe piata exista zeci de variante, evident la preturi diferite.
De exemplu in cazul unor pastine imporiva hipertensiunii, diferentele de pret pot fi semnificative, de la 5-6 lei, la 15 lei.
In alte tari ale Uniunii Europene, prescrierea medicamentelor se poate face atat pe baza substantei active, cat si pe baza denumirii comerciale. Ba mai mult, in Franta, medicii si farmacistii sunt obligati ca 80% dintre medicamentele pe care le elibereaza sa fie dintre cele generice, adica ieftine.
Ilona Rotaru
Radu Constantinescu