Pentru ca nu au conditii bune de munca si mai ales castiguri salariale decente, tot mai multi medici damboviteni decid sa paraseasca tara. Numai in primele luni din acest an, cinci medici specialisti au solicitat certificat pentru munca in strainatate, iar doi dintre ei au plecat deja. Printre ei si un chirurg, care a decis ca nu vrea sa merga la Spitalul de la Titu sa stea degeaba pe bani putini, in timp ce oferta din tarile europene este de nerefuzat.
Din 2010 si pana in prezent 49 de medici damboviteni au intentionat sa paraseasca tara, iar 35 deja au plecat peste hotare. Cei mai multi in Franta, apoi in Anglia, Spania, Italia si Belgia. Usor, dar si in conditii avantajoase, si-au gasit de lucru medicii de familie, insa printre cei care au plecat se numara si specialistii in medicina de urgenta, psihiatrie, neonatologie, oftalmologie, obsterica ginecologie ori medicina de laborator.
Toate aceste plecari au dus la o crestere a deficitului de medici. Spitalul Judetean are mari probleme cu lipa medicilor de pe sectia Terapie Intensiva. Doar la Targoviste mai este anestezist, in toate celelalte spitale din judet mai lucreaza doar pensionarii, carora Colegiul Medicilor le-a prelungit termenul de practica. Si pe sectie neonatologie, din lipsa de neonatologi sunt nevoiti pediatrii sa asigure garzi.
Medicii tineri, care au ramas la Targoviste stau si ei pregatiti oricand sa paraseasca tara. Asta in conditiile in care un medic debutant are un salariu de aproximativ 1800 de lei. Adica, ia cu 50 de lei mai mult decat o asistenta care a terminat 4 ani de studiu. Asta dupa 6 ani de facultate si 6 de specializare. In cazul unui resident castigul salarial nu depaseste 800 de lei.
Echipa :Corina Slămnoiu/ Mădălin Anca
[embedplusvideo height=”515″ width=”650″ standard=”http://www.youtube.com/v/hBMrz1blm9o?fs=1″ vars=”ytid=hBMrz1blm9o&width=650&height=515&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=¬es=” id=”ep1538″ /]