Mierea ramane un produs de lux si anul acesta! Productia se anunta la fel de scazuta ca anul trecut sau chiar mai slaba. Costurile pentru intretinerea albinelor sunt foarte ridicate, iar apicultorii au fost nevoiti sa asigure si hrana pentru albine, pentru ca acestea nu au avut resurse suficuente. Din aceasta cauza preturile la miere nu vor scadea in acest an, ci vor ramane ridicate, la fel ca anul trecut, cand au fost majorate cu peste 30%.
Prima parte a anului 2015 parea promitatoare pentru productia de miere, iar apicultorii au fost incantati sa vada ca profitul s-a dublat fata de anul trecut. Ulterior, aceasta situatie s-a dovedit a fi doar o iluzie, pentru ca apicultorii se confrunta cu probleme la fel de mari ca si in anul precedent.
Domnul Constantin practica apicultura de la varsta de 9 ani si a mostenit pasiunea pentru albine de la tatal sau. Are 90 de familii de albine si nu ar renunta la ele pentru nimic, insa se plange de productia foarte scazuta de miere si de costurile foarte ridicate pentru intretinerea albinelor.
Albinele au fost afectate si de caldura puternica din aceasta vara. Din cauza ca au fost foarte agitate, nu au mai produs atat cat ar fi trebuit in plin sezon.
Chiar daca productia de miere este din ce in ce mai scazuta, nu toti apicultorii renunta la aceasta afacere, pentru unii fiind o pasiune pe care nu o pot abandona.
Chiar daca albina nu ramane niciodata datoare, pretul mierii nu va scadea in acest an. In 2014, din cauza productiei foarte slaba, mierea s-a scumpit cu peste 30%.
Preturile pentru un borcan mic de miere poliflora pornesc de la 12 lei.
Preturile au scazut, insa, cerintele sunt in continuare foarte mari. Sunt cetateni care s-au obisnuit sa consume miere in fiecare dimineata si nu pot renunta la ea. In plus, foarte multi dintre romani folosesc mierea pe post de indulcitor, in ciuda pretului foarte mare.