Fermierii dâmbovițeni, producători de lapte, nu vor să se asocieze
Ajutorul de minimis pentru achizitionarea tancurilor de racire a laptelui, pare sa nu fie pe placul fermierilor damboviteni. Desi, adoptat de Guvern inca din tomana, ajutorul banesc nu a fost solicitat pana in prezent de nicio asociatie de crescatori de animale din judet. Mai mult, reprezentantii agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura sustin ca nu au primit nicio informatie in urma careia sa se confirme faptul ca s-au constituit asociatii de fermieri la nivelul comunelor.
Din luna noiembrie crescatorii de animale care detin pana la 5 capete vaci de lapte si care sunt organizati intr-o forma asociativa, constituita in cadrul unitatii administrativ-teritoriale organizate la nivel de comuna, pot beneficia de ajutorul de minimis pentru achizitionarea tancurilor de racire a laptelui cu o capacitate de maxim 1.000 de litri. Gandita ca o masura utila pentru fermieri, care i-ar ajuta practic sa duca afacerea mai departe, nu a starnit interesul acestora.
Mai mult, se pare ca suma de 5.000 de euro, oferita pentru procurarea instalatiei destinata livrarii laptelui, materie prima, in conditii optime, nu ii misca pe fermieri.
Incurcati cel mai probabil de noile normele europene, dambovitenii nu au indraznit sa solicite acordarea ajutorului de minimis, prima sesiune inscrieri fiind un adevarat esec. Chiar si asa Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura va oferi posiblitatea fermierilor sa acceseze fondurile in perioada urmatoare.
Producatorii agricoli care vor solicita ajutorul de minimis in scopul achizitionarii tancurilor de racire a laptelui trebuie sa respecte mai multe criterii pentru a intra in posesia banilor.
Ilona Rotaru
Ciprian Rusa