Astăzi se împlinesc 39 de ani de la dezastrul din 1977. Cel mai puternic cutremur din istoria României, de 7,2 grade pe scara Richter, a distrus Bucureştiul în acea perioadă şi a creat panică în toată ţara. Teama de atunci este resimtită şi în prezent de cei care îşi amintesc acele momente de groază.
Cutremurul din 1977 a lăsat urme adânci, atât în plan material, cât şi uman, iar cei care au scăpat teferi din acel coşmar se înfioară de câte ori îşi amintesc de minutul de groază, care a făcut ravagii în toată ţara.
Doamna Mariana simte aceeaşi frică de câte ori îşi aminteşte de cutremurul din 77. Nu doar că s-a speriat atât de tare încât şi-a pierdut cunoştinţa, ci a avut şi pagube materiale.
Domnul Nicolae a fost surprins de cutremur la serviciu, într-un atelier de fierărie al minei de la Şotânga.
Urmele cutremurului din 1977 sunt vizibile şi în prezent. Clădirile cu bulină roşie sunt peste tot, chiar sub nasul autorităţilor. Doar în judeţul Dâmboviţa sunt 18 blocuri de locatari cu risc crescut seismic, cele mai multe situate în municipiul Târgoviște. Potrivit Inspectoratul de Stat în Construcții, cele mai vechi clădiri aflate în această situație sunt situate în orașele Pucioasa și Fieni și au fost construite în anul 1953. Cele 15 blocuri cu risc seismic crescut din Târgoviște au fost construite in intervalul 1961-1978, fiind cele mai vulnerabile în cazul unei mişcări seismice mai puternice.