PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MUNCĂ DE SISIF LA CURTEA DOMNEASCĂ

MUNCĂ DE SISIF LA CURTEA DOMNEASCĂ

de Andrei Oprescu
58 vizualizări

TÂRGOVIŞTE, DÂMBOVIŢA

Fosta cetate de scaun a Ţării Româneşti este pe lista neagră a obiectivelor istorice, modernizate parca în bătaie de joc. Geamurile de tip termopan şi tâmplăria PVC de la vestigiile arheologice nu sunt nici pe placul turiştilor, nici pe placul specialiştilor. Astfel că, municipiul Târgovişte ocupă unul dintre locurile fruntaşe la exemple negative în Codul Patrimoniului Cultural. Restauratorii se chinuie să elimine efectele infiltrării apei în ziduri, însă, fac o muncă de Sisif, care vine în urma proiectului de modernizare executat fără sfaturile specialiştilor în domeniu.

Prin Codul Patrimoniului Cultural, Ministerul Culturii vizează protejarea şi punerea în valoare a obiectivelor istorice. Din păcate, unele dintre acestea au fost distruse chiar prin modernizare cu bani europeni sau cu bani de la stat. Curtea Domnească de la Târgovişte nu putea lipsi de pe lista neagră a Ministerului Culturii, unde în perioada 2011-2012 au fost puse geamuri de tip termopan pe zidurile cetăţii, acoperis de plexiglas şi gresie pe pardoseli. 

Reabilitarea, total neadecvată, este şi benefică şi distrugătoare pentru ruinele Curţii Domneşti. Termopanul şi plexiglasul, cu care sunt acoperite ruinele, provoacă dezvoltarea umezelii. Totodată, acoperişul protejează zidurile de apa provenită de la ploaie, însă precipitaţiile scurse de pe cupolă se înfiltrează în interiorul zidurilor, din cauza reabilitării prost gândite.

Zidurile sunt curăţate periodic, cu o substanţă specială, produsă în Italia, pentru a incetini degradarea acestora. 

Munca restauratorilor este nedeterminată. Când sărurile ajung la suprafaţa zidurilor, aceştia trebuie să le cureţe cu substanţe speciale, însă, doar când temperaturile sunt ridicate. Cea mai bună variantă pentru a reda adevărata faţă ruinelor de la baza Turnului Chindiei este o nouă restaurare, făcută aşa cum trebuie, pentru care este nevoie de foarte mulţi bani.

Proiectul implementat în urmă cu mai bine de cinci ani a costat 3,4 milioane de euro şi a avut garanţie un an de zile. 

https://youtu.be/C1H7yWXezYo

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe