PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MUNCA LA NEGRU ȘI…ȚEAPA – VIDEO

MUNCA LA NEGRU ȘI…ȚEAPA – VIDEO

de admin
25 vizualizări

Lucrezi fara contract de munca? Te expui la nenumarate riscuri si nu ai niciun avantaj, nici macar garantia de a fi platit. Mai mult, esti bun si de plata. Daca inspectorii de munca te prind ca lucrezi fara forme legale, poti fi sanctionat cu amendă de pana la 1000 de lei. Lipsa unui loc de munca ii determina pe multi oameni sa accepte sa lucreze la negru. Din pacate sunt numeroase cazurile in care angajatii nu sunt platiti pentru munca lor. Se pare ca patronii nu se sperie nici de faptul ca risca pedeapsa cu inchisoarea. In Dambovita, un angajator din domeniul constructiilor a ajuns sa fie cercetat penal, dupa ce a fost prins de ITM cu noua persoane lucrand la negru.
Aceasta femeia este doar una din victimele muncii la negru. Sotul ei a acceptat sa munceasca fara contract, iar sotia lui l-a asteptat in zadar sa fie cu bani acasa. Patronul a refuzat sa il plateasca.
Munca la negru nu le aduce angajatilor niciun avantaj. Salariatul nu beneficiaza de vechimea in munca si in specialitate, deci nici de sporuri salariale determinate de vechime. Totodata, nu va primi pensie de limita de varsta, anticipata, anticipata partial, de invaliditate sau de urmas, dar nici ajutoare de boala, ajutor de deces, indemnizatie de boala, indemnizatie de somaj. Avand in vedere ca nu beneficiaza de asigurare medicala, nu are dreptul nici la asistenta medicala gratuita, medicamente gratuite sau compensate. Nu este asigurat nici in cazul unui accident de munca sau boala profesionala. Angajatul este lipsit si de siguranta materiala a familiei si chiar sanatatea ei. Singurul care are de castigat este angajatorul, care plateste salarii foarte mici catre salariat si nu achita taxele si impozitele catre stat pe veniturile platite „la negru”.
ITM Dambovita face tot mai multe controale pentru sanctionarea muncii la negru. In aprilie, in urma a peste 180 de controale, au fost gasiti 17 muncitori fara contract, iar patronii au primit amenzi in valoare de 80.000 de lei. Mai mult, un angajator din domeniul constructiilor risca sa ajunga dupa gratii, penrtu ca a fost prins cu 9 persoane lucrand la negru.
Si muncitorii prinsi fara forme legale risca sa fie sanctionati. Amenda in cazul lor este intre 500 si 1000 de lei.

Mădălina Zăbavă
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe